Генпрокуратура України повідомила, як ловили та засуджували посібників окупантів у 2022 році

Вторгнення РФ в Україну та початок повномасштабних бойових дій закономірно збільшили кількість злочинів, пов'язаних із державною зрадою та війною. Про це повідомляє Генпрокуратура України, яка підбила пiдсумки 2022 року - як ловили та засуджували колаборантів, посібників та виправдовувачів "руського миру".

Так, від початку повномасштабного вторгнення росії в Україні очікувано відбувся сплеск кількості справ за статтею про державну зраду. Так, у березні кількість облікованих проваджень за цією статтею зросла майже у 10 разів за місяць — до 359 справ. 

Пік протримався до квітня й відтоді кількість зареєстрованих справ поступово меншала. У грудні за статтею 111 ККУ було зареєстровано навіть менше проваджень, аніж на початку року — 17.

Загалом за весь рік було зареєстровано 1957 проваджень за статтею про державну зраду. До суду дійшло лише 16% цих справ.

Генпрокуратура також повідомляє, що злочини за статтями, пов'язаними з посібничеством та виправдовуванням РФ, активно реєструвати та розглядати почали з червня 2022 року.

Найбільшу кількість справ щодо виправдовування та вихваляння нападу РФ на Україну було зареєстровано на у червні — 544 провадження. Це 40% від загальної кількості облікованих справ.

Загалом за півроку зафіксовано 1354 провадження за статтею 436-2 ККУ. З них до суду дійшли 38%.

Що стосується колаборації з окупантами, то найбільша частка — а саме 36% — відкритих проваджень проти колаборантів припадає на червень. Тоді було обліковано 1390 справ. Другий сплеск відбувся на початку осені, й відтоді кількість відкритих проваджень за цією статтею зменшувалась. 

За 6 місяців минулого року, з червня про грудень, було зареєстровано 3851 провадження за статтею 111-1 ККУ про колабораційну діяльність. З них до суду дійшли лише 16% справ.

Найбільшу кількість проваджень через пособництво державі-агресору було зареєстровано у червні — 76 справ. Загалом за 6 місяців минулого року, з червня про грудень, було зареєстровано 379 проваджень за статтею 111-2, з них до суду дійшло лише 6%, - повідомили в Генпрокуратурі.

 

Статті

Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Світ
24.07.2024
10:57

«Політична еліта в Києві починає проходити всі стадії теорії прийняття неминучого». Російські ЗМІ про Україну

Готовність до обговорення, зокрема китайської мирної ініціативи, київська влада вирішила продемонструвати, коли стало зрозуміло, що вона втрачає свого давнього покровителя в особі президента США Джозефа Байдена.
Всі статті