Генпрокуратура України повідомила, як ловили та засуджували посібників окупантів у 2022 році

Вторгнення РФ в Україну та початок повномасштабних бойових дій закономірно збільшили кількість злочинів, пов'язаних із державною зрадою та війною. Про це повідомляє Генпрокуратура України, яка підбила пiдсумки 2022 року - як ловили та засуджували колаборантів, посібників та виправдовувачів "руського миру".

Так, від початку повномасштабного вторгнення росії в Україні очікувано відбувся сплеск кількості справ за статтею про державну зраду. Так, у березні кількість облікованих проваджень за цією статтею зросла майже у 10 разів за місяць — до 359 справ. 

Пік протримався до квітня й відтоді кількість зареєстрованих справ поступово меншала. У грудні за статтею 111 ККУ було зареєстровано навіть менше проваджень, аніж на початку року — 17.

Загалом за весь рік було зареєстровано 1957 проваджень за статтею про державну зраду. До суду дійшло лише 16% цих справ.

Генпрокуратура також повідомляє, що злочини за статтями, пов'язаними з посібничеством та виправдовуванням РФ, активно реєструвати та розглядати почали з червня 2022 року.

Найбільшу кількість справ щодо виправдовування та вихваляння нападу РФ на Україну було зареєстровано на у червні — 544 провадження. Це 40% від загальної кількості облікованих справ.

Загалом за півроку зафіксовано 1354 провадження за статтею 436-2 ККУ. З них до суду дійшли 38%.

Що стосується колаборації з окупантами, то найбільша частка — а саме 36% — відкритих проваджень проти колаборантів припадає на червень. Тоді було обліковано 1390 справ. Другий сплеск відбувся на початку осені, й відтоді кількість відкритих проваджень за цією статтею зменшувалась. 

За 6 місяців минулого року, з червня про грудень, було зареєстровано 3851 провадження за статтею 111-1 ККУ про колабораційну діяльність. З них до суду дійшли лише 16% справ.

Найбільшу кількість проваджень через пособництво державі-агресору було зареєстровано у червні — 76 справ. Загалом за 6 місяців минулого року, з червня про грудень, було зареєстровано 379 проваджень за статтею 111-2, з них до суду дійшло лише 6%, - повідомили в Генпрокуратурі.

 

Статті

Країна
18.04.2024
18:19

Медична реформа по-запорізьки. Чи отримають пацієнти  належне медичне забезпечення  та  якісне лікування

Факт економії бюджетних коштів, про який говорять місцеві чиновники, навряд чи додає оптимізму запоріжцям, які стають пацієнтами  оптимізованих лікарень. Будь-який пересічний містянин підтвердить, що досі  не помітив, щоб така реорганізація якось...
Країна
18.04.2024
09:14

Закон про посилення мобілізації: основні положення

"Це було дуже несподівано. Поки що ми на всіх ефірах і в соцмережах розповідали, що це закон про справедливість, про демобілізацію, головну норму просто вирішили прибрати. Кажуть, що це був чіткий ультиматум від Генерального штабу. У приватних...
Країна
17.04.2024
10:00

Формування збройних сил та мобілізація в Україні. Як це було в минулому

Битва ж за Україну була виграна значною мірою завдяки перемозі більшовиків на ідеологічному та інформаційному фронтах. Саме це, вкупі з мобілізаційними можливостями Червоної Армії, неперевершеною жорстокістю до противника, здатність йти до перемоги...
Всі статті