Зеленський затвердив лауреатів Шевченківської премії - 2024 та розмір премії

Президент України Володимир Зеленський затвердив лауреатів Національної премії України імені Тараса Шевченка 2024 року. Відповідний указ №143/2024 "Про присудження Національної премії України імені Тараса Шевченка" опубліковано на сайті Офісу президента 9 березня.

"На підставі подання Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка постановляю: присудити Національну премію України імені Тараса Шевченка 2024 року ДЖАМАЛАДІНОВІЙ Сусані Алімівні (Джамалі), артистці, - за альбом "Qirim", - йдеться в указі.

Зазначається, що в номінації "Література" премію отримають Дмитро Лазуткін за книгу поезій "Закладка"; Ярина Чорногуз за книгу поезії "[dasein: оборона присутності]".

"Публіцистика, журналістика": Євген Малолєтка, Мстислав Чернов, Василиса Степаненко за серію журналістських матеріалів про облогу Маріуполя (репортажі, фото та відеорепортажі, розслідування та фільм "20 днів у Маріуполі").

"Музичне мистецтво": окрім Джамали, премію отримає композиторка Кармелла Цепколенко - за кантати "Читаючи історію" за поезією Оксани Забужко, "Звідки ти, чорна валко, пташина зграє?" за поезією Сергія Жадана, Дуель-Дует для скрипки та контрабасу, Симфонію №5.

"Театральне мистецтво": Іван Уривський, Тетяна Овсійчук, Сусанна Карпенко за виставу "Конотопська відьма" за повістю Григорія Квітки-Основ’яненка Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка.

"Візуальні мистецтва": Андрій Єрмоленко за серію робіт "Ukrainian resistance // Український опір".

Указом президента також встановлено, що розмір премії цього року складатиме 429 тисяч гривень кожна.

Зазначається, що цьогоріч не визначили лауреатів із категорій літературознавство і мистецтвознавство. 

Раніше повідомлялось, що оголосили переможниць п'ятої премії Women in Arts.

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті