Зеленський підтримав ухвалення законопроєкту про мобілізацію, але передумав щодо 500 000 мобілізованих

Президент Володимир Зеленський підтримав ухвалення законопроєкту про мобілізацію, назвавши його питанням справедливості і додавши, що: кількість мобілізованих може бути меншою, ніж він називав раніше. Про це Зеленський заявив в інтерв'ю британському телеканалу, повідомляє ЛІГА

"Перш за все – це питання справедливості. Бо є люди, які з першого дня на війні. І те, що вони не жаліються, не означає, що не має бути можливості їх замінити, їм відпочити – тим, хто відвоював усі ці найскладніші місяці. Я впевнений, що то були найскладніші місяці", – сказав він. 

Якщо не вистачає людей на полі бою, держава зобов'язана дати військовим інструмент у вигляді мобілізації, сказав Зеленський.

Він наголосив: це не означає, що мобілізованих потрібно одразу кидати у бій – "бо це не м'ясо". Люди повинні отримати військовий вишкіл, достатнє забезпечення і визначений термін служби, сказав Зеленський.

"Закон про мобілізацію важливий – розумний і справедливий. Для військових це потрібно. Не можна сказати: ну, їм вистачить їх армії. Це нечесно, несправедливо. Вся історія про мобілізацію – це питання справедливості. Комусь справедливо відпочити. Несправедливо обходити, коли хтось за тебе гине. Справедливо, що людина повинна знати, куди вона йде і наскільки", – сказав президент.

Зеленський зазначив, що Україна не має права на втому від війни, тому що "ми втратимо те, що маємо".

"Можна собі дозволити втомитись ввечері [після роботи], але зранку прийдеться захищати державу, боротись за неї, якщо ми хочемо її зберегти", – сказав президент.

Водночас Зеленський сказав, що мобілізація, ймовірно, буде меншою, ніж 500 000 осіб.

"Я поки що не бачу потреби мобілізувати пів мільйона людей. Не тому, що мені хочеться комусь сподобатися, а тому що це люди, життя. Я не побачив сьогодні достатньо зрозумілих деталей, щоб сказати: пів мільйона треба мобілізувати. А третє, це гроші. І як би хто не ставився, всі ці фінансий не походять від партнерів. Все це дає український бюджет", – додав він.

Нагадаємо, "ОстроВ" розбирався, чому урядовий законопроєкт про мобілізацію спіткала сумна доля і його повернули, навіть не встигнувши розглянути у парламентській залі.

Статті

Донбас
12.05.2024
20:47

«Наша молодь здебільшого не має орієнтирів і позбавлена духовного імунітету». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу активно висвітлювали численні урочистості та свята, які щедро випали на першу декаду травня. Місцеві пропагандисти щосили намагалися переконати своїх читачів і глядачів, що анексовані Донецька і Луганська...
Світ
11.05.2024
10:03

"Майбутнє українського Донбасу видається все більш похмурим". Західні медіа про Україну

...Китайці, ймовірно, вирішили, що погрози Байдена були блефом. У березні 2023 року Сі відвідав Кремль, зухвало демонструючи солідарність з Путіним. Це виявилося переломним моментом у війні Москви, фактично перетворивши конфлікт на опосередковану...
Країна
09.05.2024
14:20

Тінь Медведчука: запорізька руда та вугілля Донбасу

В.Медведчук займається звичними для себе речами. Як і раніше в Україні, це "розпил" державних грошей (тепер із федерального бюджету) та рейдерство. Кумівство з путіним дозволяє робити це безкарно.
Всі статті