Зеленський і Умеров "згоди на одностатеві шлюби в Україні" не давали й дати не можуть: з посиланням на Конституцію спростовано російський фейк

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки (СтратКом) спростував фейк про впровадження Зеленським та Умєровим одностатевих шлюбів в Україні, який росіяни поширюють у мережі останнім часом. Про це повідомив Телеграм-канал СтратКому Spravdi 25 жовтня.

"Мережею ширяться чутки, ніби "Зеленський і Умеров дали згоду на одностатеві шлюби в Україні". Це неправда. ...Згідно зі статтею 51 Конституції України, "шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки і чоловіка". Також згідно зі статтею 157, "Конституція України не може бути змінена в умовах воєнного або надзвичайного стану". Тобто дозвіл на одностатеві шлюби президент чи будь-яка інша особа не може дати. Та й міністр оборони не має жодного стосунку до подібних законодавчих ініціатив, пояснили фахівці проєкту "Без брехні", - сказано в повідомленні. 

Зазначається, що останнім часом російські Телеграм-канали поширюють брехню про те, ніби "Президент України та міністр оборони "дали добро" на одностатеві шлюби, а в ЗСУ буде "блакитна бригада", де служитимуть представники ЛГБТ+". 

"Фейки на тему ЛГБТ+ росіяни поширюють, аби підтримувати неприйняття європейських цивілізованих цінностей внутрішньою аудиторією, а також виправдати війну проти України "боротьбою за християнські цінності", - йдеться також у повідомленні.

Раніше повідомлялось, що акаунти з синьою позначкою у Twitter поширюють фейки про війну в Україні.

Статті

Луганськ
27.07.2024
11:24

«Не згадувати та не порівнювати». Луганський щоденник

За відрізок життя у 10 років наша вулиця вимерла. Йшли епічно: недбалість до власного здоров'я, смерть на «звільненій» території за нез'ясованих обставин, війна.
Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Всі статті