Зеленський і Умеров "згоди на одностатеві шлюби в Україні" не давали й дати не можуть: з посиланням на Конституцію спростовано російський фейк

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки (СтратКом) спростував фейк про впровадження Зеленським та Умєровим одностатевих шлюбів в Україні, який росіяни поширюють у мережі останнім часом. Про це повідомив Телеграм-канал СтратКому Spravdi 25 жовтня.

"Мережею ширяться чутки, ніби "Зеленський і Умеров дали згоду на одностатеві шлюби в Україні". Це неправда. ...Згідно зі статтею 51 Конституції України, "шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки і чоловіка". Також згідно зі статтею 157, "Конституція України не може бути змінена в умовах воєнного або надзвичайного стану". Тобто дозвіл на одностатеві шлюби президент чи будь-яка інша особа не може дати. Та й міністр оборони не має жодного стосунку до подібних законодавчих ініціатив, пояснили фахівці проєкту "Без брехні", - сказано в повідомленні. 

Зазначається, що останнім часом російські Телеграм-канали поширюють брехню про те, ніби "Президент України та міністр оборони "дали добро" на одностатеві шлюби, а в ЗСУ буде "блакитна бригада", де служитимуть представники ЛГБТ+". 

"Фейки на тему ЛГБТ+ росіяни поширюють, аби підтримувати неприйняття європейських цивілізованих цінностей внутрішньою аудиторією, а також виправдати війну проти України "боротьбою за християнські цінності", - йдеться також у повідомленні.

Раніше повідомлялось, що акаунти з синьою позначкою у Twitter поширюють фейки про війну в Україні.

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті