Зеленський і прем'єр Албанії підписали угоду про співпрацю

Президент України Володимир Зеленський зустрівся з прем’єр-міністром Албанії Еді Рамою в Тірані. Зустріч відбулася напередодні саміту по Україні, який пройде 28 лютого. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Euronews.

Як повідомляється,  у саміті "Україна - Південно-Східна Європа" візьмуть участь кілька лідерів Південно-Східної Європи. Прем'єр-міністр Албанії висловив гордість за організацію саміту.

Під час участі у виставці "Україна. Військовий злочин" у Центрі відкритості та діалогу (COD) у Тірані, Рама заявив, що, окрім того, що він є співорганізатором саміту, Зеленський також проведе двосторонні зустрічі з політичними силами Албанії.

Ці зустрічі відбудуться перед самітом, який розпочнеться об 11:30. До складу української делегації також увійде міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Зеленський відзначив оборонну допомогу, яку Албанія надала Україні, а також подякував за ухвалення албанським урядом рішення про виділення нового траншу військової підтримки, зокрема техніки та боєприпасів. 

Зеленський та Рама також обговорили нагальні оборонні потреби України та подальшу співпрацю в цій сфері, зокрема спільне виробництво озброєнь.  Президент України висловив сподівання, що Албанія й далі прийматиме на оздоровлення українських дітей і допомагатиме в реабілітації поранених захисників України. 

Зеленський також відзначив активну роботу Албанської Республіки щодо реалізації Української формули миру та готовність Еді Рами взяти участь у майбутньому Глобальному саміті миру у Швейцарії. 

Під час зустрічі сторони обговорили роботу над двосторонньою безпековою угодою в межах Спільної декларації G7 про підтримку України, до якої приєдналася Албанія. 

Український президент подякував Албанській Республіці за долучення до санкцій ЄС проти агресора та підтримку 13-го санкційного пакета.

Під час зустрічі Зеленський та Рама підписали договір про дружбу і співпрацю між двома країнами.

"З перших днів повномасштабного вторгнення Албанія підтримувала Україну, нашу боротьбу за свободу й територіальну цілісність. Також ми ніколи не забудемо теплого ставлення вашого суспільства до українців, які були змушені залишити домівки через війну", - сказав Зеленський під час зустрічі.

Перед підписанням угоди Володимир Зеленський нагородив Еді Раму орденом "Князь Ярослав Мудрий". Як зазначається на сайті президента, орденом Ярослава Мудрого І ступеня Раму "нагороджено за вагомий внесок у зміцнення міждержавної співпраці, підтримку державного суверенітету й територіальної цілісності України, популяризацію нашої держави у світі".

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський прибув до Албанії незадовго до півночі 28 лютого на саміт "Україна - Південно-Східна Європа", який відбудеться в цей ж день. 

Як повідомлялося, Албанія передала Україні бронетехніку та мінометні снаряди. 

Також нагадаємо що Албанія відмінила безвізовий режим для громадян росії. 

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті