Завершено міжнародну інспекцію першого комерційного судна з українським зерном

Перша партія українського продовольства вагою понад 26 тисяч тонн отримала дозвіл на рух до кінцевого пункту призначення у Лівані 3 серпня. Про це повідомляє сайт "Новини ООН".

"Суховантаж "Разоні" вийшов з порту Одеси 1 серпня, а ввечері у вівторок прибув до Стамбула, – сказано в повідомленні. – "Разоні" став першим комерційним судном, яке перевозить зерно в рамках Чорноморської зернової ініціативи".

Уточнюється, що спільна інспекційна група, до якої входили офіційні представники України, росії, Туреччини та ООН, відвідала "Разоні" вранці 3 серпня. Перевірка вантажу та екіпажу проводилася від імені Спільного координаційного центру (СКЦ), створеного у Стамбулі у рамках Чорноморської зернової ініціативи. В результаті тригодинної інспекції представники СКЦ підтвердили, що склад екіпажу та вантажу відповідають інформації, отриманій Центром до відплиття судна з Одеси.

Як йдеться у прес-релізі Спільного координаційного центру, успішна інспекція судна знаменує собою завершення початкової стадії операції з виконання угоди, підписаної Україною, російською федерацією, Туреччиною та Організацією Об'єднаних Націй 22 червня. Три українські порти – Одеси, Чорноморська та Південного – відновлять експорт мільйонів тонн пшениці, кукурудзи та інших культур, що має сприяти підвищенню рівня продовольчої безпеки у світі.

Після закінчення інспекції суховантажне судно "Розані" попрямувало до свого кінцевого пункту призначення – до ліванського порту Тріполі. Спільний координаційний центр продовжує стежити за проходженням судна за заздалегідь узгодженим маршрутом.

Раніше повідомлялося, що в МЗС України розчаровані рішенням ліванського суду зняти арешт із судна, яке перевозить крадене зерно.

Статті

Країна
02.05.2024
10:41

Нафтова мішень, або Що показали українські атаки по російським НПЗ

Серед важливих підсумків: побоювання західних союзників Києва, як і слід було очікувати, виявилися безпідставними. Економічні збитки країни-агресора теж не такі великі, як хотілося б. Але це не головне.
Країна
30.04.2024
23:00

Реформа вищої освіти: революція чи реанімація?

“Об’єднання університетів будуть неминуче. Ті, хто об’єднаються зараз, матимуть можливість скористатися 1,5 мільйонами доларів, які нам надає на кожне об’єднання Світовий банк”
Світ
30.04.2024
16:45

«Маємо дедалі більше стимулів прискорити вирішення завдань СВО». Російські ЗМІ про Україну

...Пропозиція має йти тільки від американців. Взагалі договір буде набагато ширшим. Нас цікавить не тільки СВО. Нас цікавить система глобальної безпеки, і взаємодія з НАТО на території Європи - лише одна з частин.
Всі статті