Затримано двох колаборанток з Херсонщини: одна переховувалась у столичному хостелі, інша - в орендованій квартирі

Служба безпеки України викрила ще двох організаторок незаконного референдуму РФ, який відбувся під час окупації правобережжя Херсонщини. Про це повідомили в Телеграм-каналі відомства 29 лютого.

"Після звільнення регіону обидві колаборантки втекли до інших міст. Одну із них було затримано у Києві, де вона "залягла на дно" у столичному хостелі. Інша оформила статус переселенки та переховувалась в орендованій квартирі у Чорноморську", - сказано в повідомленні.

На початку повномасштабного вторгнення РФ фігурантки проживали у Бериславському районі Херсонщини. Після захоплення регіону вони підтримали загарбників, а згодом увійшли до окупаційного "виборчкому". У лавах псевдоустанови фігурантки обходили двори та закликали місцевих жителів "проголосувати за приєднання" території до складу РФ. У ході таких "візитів" фігуранток супроводжували озброєні рашисти.

Зазначається, що в присутності загарбників колаборантки погрожували громадянам, що виступали проти фейкового плебісциту, ув’язненням та конфіскацією майна. За співпрацю з агресором фігурантки отримали одноразову грошову "винагороду" та можливість вільно пересуватися по території захопленої на той час громади.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили фігуранткам про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність, вчинена за попередньою змовою групою осіб). Наразі вони перебувають під вартою. Триває розслідування. Зловмисницям загрожує до 10 років тюрми.

Раніше повідомлялось, що довічне ув'язнення загрожує безробітній прихильниці рашизму, яка наводила на Харків російські ракети й закликала його частіше обстрілювати.

Статті

Луганськ
27.07.2024
11:24

«Не згадувати та не порівнювати». Луганський щоденник

За відрізок життя у 10 років наша вулиця вимерла. Йшли епічно: недбалість до власного здоров'я, смерть на «звільненій» території за нез'ясованих обставин, війна.
Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Всі статті