Затримано агента ФСБ, який допомагав росіянам готувати удари по залізниці у Вінницькій області

Служба безпеки України викрила агента російської ФСБ, який займався підготовкою серії повітряних атак загарбників на об’єкти "Укрзалізниці" у Вінницькій області. Про це 6 листопада повідомив пресцентр СБУ.

Встановлено, що чоловік розвідував локації вузлових залізничних станцій, які могли використовуватися для перевезення техніки ЗСУ у напрямку передової. Також зловмисник намагався визначити розташування ключових електропідстанцій регіону та отримати інформацію про їхній технічний стан.

"Одержані розвіддані він мав передати своєму "куратору" з ФСБ через анонімну поштову скриньку. Такий "звіт" передбачав точні координати та фото українських об’єктів з прив’язкою до місцевості та текстовими роз’ясненнями", - поінформували в СБУ.

За словами затриманого, росіяни планували удари по критичній інфраструктурі регіону із використанням ракетного озброєння та дронів-камікадзе. У разі успіху ворожої операції йому обіцяли 100 тисяч рублів.

Зловмисник сподівався, що після виконаного завдання його "евакуюють" на територію РФ. Утім, співробітники СБУ затримали його на етапі збору розвідданих для передачі їх окупантам.

Ворожим агентом виявився 57-річний мешканець Хмільницького району, якого російська спецслужба дистанційно завербувала у травні цього року через соцмережу "Одноклассники".

Чоловіку повідомили про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Йому загрожує довічне ув’язнення.

Як повідомлялося, 15 років тюрми отримав зрадник, який наводив російські "Гради" на Нікополь.

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті