Палата представників США оприлюднила текст законопроєкту для допомоги Україні

Палата представників Сполучених Штатів оприлюднила текст законопроєкту для допомоги Україні. Про це повідомляє "Суспільне" з посиланням на текст законодавчої ініціативи 17 квітня.

Згідно з документом Україна та американські союзники можуть отримати близько 61 мільярд доларів. При цьому з цієї суми, кошти на економічну допомогу Україні сягають 7,85 мільярда у вигляді кредитів до 30 вересня 2025 року. Серед умов цих витрат – заборона виплат пенсій.

Законопроєкт передбачає виділення приблизно 23 мільярдів доларів на поповнення запасів зброї армії США, які можуть бути використані для військової допомоги Україні.

Додатково за програмою Foreign Military Financing, яка передбачає виділення грантів на купівлю зброї у виробників, документом закладається 1,6 мільярда доларів.

Щодо економічної допомоги конкретно Україні, то законопроєкт передбачає виділення 7,85 мільярда доларів у вигляді кредитів до 30 вересня 2025 року. Серед умов витрат цих коштів – заборона виплат пенсій.

Окреме положення законопроєкту передбачає, що адміністрація Джо Байдена має "якнайшвидше" передати Україні далекобійні ракети ATACMS. Водночас президент США може відкласти це рішення, якщо воно "буде шкодити інтересам національної безпеки США".

Водночас після листопада 2025 року президент США зможе "списати" 50% заборгованості за цими кредитами, а з 1 січня 2026 року – 100% заборгованості за умови, якщо це рішення підтримає Конгрес.

Також документ містить низку вимог до адміністрації президента США стосовно звітності.

Зокрема протягом 30 днів після ухвалення, адміністрація має надати Конгресу звіт про всю зброю та пов’язане фінансування, яку США надали Україні з 24 лютого 2022 року. А протягом 60 днів – звіт про те, як здійснювався контроль за обліком зброї.

Крім того, протягом 45 днів Конгрес має отримати від адміністрації Байдена "стратегію підтримки України", яка повинна бути багаторічною та містити перелік "конкретних цілей", яких адміністрація "прагне досягти".

Нагадаємо, спікер Палати представників США Майк Джонсон оголосив, що законопроєкт про допомогу для України винесуть на голосування вже 20 квітня.

Статті

Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Всі статті