З щита монумента "Батьківщина-мати" у Києві демонтували частину радянського герба

Сьогодні, 30 липня, з щита монумента "Батьківщина-мати" у Києві демонтували частину радянського герба. Важить елемент 80 кілограмів. Про це повідомляє  Суспільне.

"Це історична подія", — каже монтажник-висотник Валерій Музика. За його словами, для демонтажу частини герба задіяли лебідки.

"Є нюанси, складнощі. Ми вчора (29 липня — ред.) хотіли зняти цю частину, але вчора був вітер. Сьогодні дощ був трохи. Частинами ми знімаємо, бо велика буде парусність і нас техніки немає", — розповів Суспільному Валерій Музика.

Роботи з демонтажу радянського герба на щиті монумента "Батьківщина-мати" підвищеної складності, сказав начальник кранового департаменту генпідрядної організації Андрій Горай. За його словами, демонтаж проводити складніше, ніж монтаж.

"(Складність — ред.) у висоті, у розміщені цієї території, у погодних умовах. Багато всяких елементів натягнуто, плюс обмеження по навантаженню як на плиту, так і на сам щит. Тому всі ці нюанси ми намагаємося враховувати. Демонтаж взагалі важчий, ніж монтаж, тому що як поведе себе елемент — це дуже непередбачуваний процес", — каже Горай.

Він додав, що роботи з демонтажу радянського герба з щита монумента "Батьківщина-мати" продовжать у понеділок, 31 липня. Коли всі елементи знімуть, герб зберуть і передадуть до Національного музею історії України у Другій світовій війні. А на його місце встановлять український Тризуб.

Як каже директор Національного музею історії України у Другій світовій війні Юрій Савчук, заміна герба — це один із ключових етапів і глибоко символічних моментів. Це показує битву не тільки на полі битви, але й на культурно-інформаційному фронті".

"Значимість цієї події у тому, що зник останній маркер радянської часу, останній маркер, якщо можна сказати, радянською імперії, бо вона за своїм визначенням була такою і успадкувала традицію та спадщину Російської Імперії. Це момент історичного прибирання власного дому", — сказав Савчук.

21 липня 2022 року закінчилось голосування у додатку "Дія" — "Як бути з гербом СРСР на щиті Батьківщини-Матері у Києві". Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко повідомив, що 85% відсотків проголосували за заміну герба СРСР на тризуб.

Мистецтвознавиця та співробітниця музею історії Києва Катерина Липа в інтервʼю Радіо НВ заявила, що радянський герб технічно неможливо демонтувати. Також вона назвала ідею замінити радянський герб на український тризуб "найгіршим, що можна вигадати".

У травні 2023 року міністр культури Олександр Ткаченко повідомив про підготовку проєктної документації щодо зміни герба СРСР на щиті монумента "Батьківщина-мати", щоб зрозуміти, як краще демонтувати символ Радянського Союзу.

Монумент "Батьківщини-мати" був споруджений у 1981 році, він є пам’яткою науки і техніки місцевого значення. Пам'ятник вважається найвищою монументальною скульптурою в Європі.

Як повідомлялося, з монумента "Батьківщина-мати" у Києві почали знімати радянську символіку.

Статті

Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Світ
24.07.2024
10:57

«Політична еліта в Києві починає проходити всі стадії теорії прийняття неминучого». Російські ЗМІ про Україну

Готовність до обговорення, зокрема китайської мирної ініціативи, київська влада вирішила продемонструвати, коли стало зрозуміло, що вона втрачає свого давнього покровителя в особі президента США Джозефа Байдена.
Всі статті