Західні компоненти, що використовуються в російських ракетах, могли потрапити в РФ в обхід санкцій - експерти

Зброю, яку російська армія використовує у війні з Україною - у тому числі крилаті ракети Х-101 та ракети для комплексу "Іскандер" - критично залежна від західної електроніки, аналоги якої росія не може виробляти сама. Про це повідомляє "Медіазона" з посиланням на доповідь експертів Королівського об'єднаного інституту оборонних досліджень Великобританії (RUSI), основні висновки якого переказали видання «Важливі історії».

У доповіді наголошується, що деякі компоненти для такої зброї могли бути відправлені до РФ вже після запровадження санкцій у 2014 році.

Експерти RUSI оглянули 27 видів найсучаснішого російського військового обладнання, яке армія РФ використовує проти України. Зразки цієї зброї – у тому числі крилаті ракети, системи зв'язку та комплекси радіоелектронної боротьби – потрапили до аналітиків прямо з поля бою.

У вивчених зразках експерти виявили не менше 450 видів імпортних компонентів. Більшість із них було вироблено в США; також зустрічалися деталі з Японії, Тайваню, Південної Кореї, Швейцарії, Нідерландів, Великої Британії та Німеччини.

Західні мікросхеми виявили навіть у російських ракетах: наприклад, снаряд 9М549 для Торнадо-С містить критично важливі для навігації елементи, вироблені американськими компаніями Altera Corporation і Cypress Semiconductor. Є подібні деталі і в авіаційній ракеті «повітря-поверхня» Х-59, крилатій ракеті Х-101, ракеті «Калібр», а також у двох видах ракет для комплексів «Іскандер».

Іноземні комплектуючі знайшли в одному з наймасовіших російських танків Т72Б3, у самохідному зенітно-ракетному комплексі «Тор-М2», у радіостанціях, комплексах РЕБ та безпілотниках.

Як пишуть дослідники, безліч цих компонентів - звичайна мікроелектроніка, яку використовують і в цивільних цілях, і тому її легко купити. Український військовий експерт, який має доступ до російської зброї, пояснив, що «здебільшого це ті самі чіпи, які ви знайдете у своєму автомобілі чи мікрохвильовій печі».

Однак у деяких випадках йдеться про товари, які прямо заборонено експортувати до росії після запровадження санкцій у 2014 році. Деякі такі деталі були зроблені та поставлені вже після – наприклад, експерти виявили у крилатій ракеті «Калібр» західні компоненти, які зроблені у 2018 та 2019 роках.

Експерти RUSI припускають, що компоненти були придбані незаконно, таємно відправлені до росії або отримані виробниками зброї шахрайським шляхом.

Без критично важливих західних компонентів росія не змогла б розпочати війну на Донбасі у 2014 році, воювати у Сирії та здійснити повномасштабне вторгнення в Україну 2022-го, роблять висновок дослідники.

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті