Європарламент своєю резолюцією закликав країни ЄС розпочати переговори про членство з Україною та засудив заяви Орбана

Депутати Європарламенту закликали лідерів ЄС на саміті 14-15 грудня ухвалити рішення про відкриття переговорів про членство України та Молдови. Про це йдеться у резолюції Європарламенту від 13 грудня, пише Ukrinform.

"Депутати закликали Європейську раду на зустрічі 14-15 грудня ухвалити рішення та відкрити переговори про розширення з Україною і Республікою Молдова. За умови певних кроків у сфері реформ такі переговори про входження мають також бути відкритими з Боснією і Герцеговиною, а Грузія має отримати статус країни-кандидата", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що за резолюцію проголосували 486 європейських політиків, 99 – проти, ще 58 утрималися.

Депутати Європарламенту привітали той факт, що багато країн виявляють інтерес до входження в Європейський Союз, усвідомлюючи при цьому, наскільки серйозних зусиль потребує підготовка до такого членства. Вони також привітали бажання Вірменії стати ближчою до Європейського Союзу.

Резолюція закликає ЄС встановити чіткі часові рамки для країн-кандидатів, які мають завершити переговори про входження до ЄС до кінця цього десятиліття.

"З огляду на агресивну війну Росії проти України (процес) розширення набуває навіть більшої стратегічної важливості, він є одним із найпотужніших геополітичних інструментів, які ЄС має у розпорядженні… Депутати назвали його стратегічною інвестицією в мир та безпеку, а також рушієм для (поширення) демократії та європейських цінностей по усьому континенту", - наголошується у повідомленні.

Водночас депутати Європарламенту засудили заяви Орбана відкриття переговорів про членство України в ЄС.

"Депутати рішуче засудили заяви прем’єр-міністра Угорщини стосовно відкриття переговорів про членство з Україною, а також зміни в політиці цієї країни стосовно Косово. Заяви Орбана перешкоджають процесу розширення ЄС, - попередили депутати, нагадуючи Раді ЄС про потенційно негативні наслідки передання головування в Раді ЄС до Угорщини у липні 2024 року", - зазначається в інформації.

Підкреслюється, що 14-15 грудня в Брюсселі відбудеться зустріч глав держав та урядів країн ЄС, які мають розглянути надважливі для України питання. Йдеться про рішення ЄС розпочати з Україною переговори щодо членства та виділити 50 мільярдів євро в бюджеті ЄС на 2024-2027 роки для створення так званого Українського фонду, що дозволить надати України фінансову стабільність в умовах війни і допоможе у відновленні.

Раніше повідомялось, що в Єврокомісії відмовилися розблокувати 10 мільярдів євро для Угорщини.

Статті

Країна
09.05.2024
14:20

Тінь Медведчука: запорізька руда та вугілля Донбасу

В.Медведчук займається звичними для себе речами. Як і раніше в Україні, це "розпил" державних грошей (тепер із федерального бюджету) та рейдерство. Кумівство з путіним дозволяє робити це безкарно.
Світ
08.05.2024
09:59

Зобразити те, що важко уявити. Подорож колишніми нацистськими таборами смерті у Польщі

"Хоча близько половини єврейських жертв справді загинули в таборах, інша половина так і не потрапила до таборів смерті, — розповідає він. — Вони померли від голоду і хвороб у гето або були вбиті в містах і селах, де вони жили".
Світ
07.05.2024
09:09

«Війну на виснаження Росії не виграти». Російські ЗМІ про Україну

"Британці справді пишаються, що задають певні тренди в українській кризі, скеровують Україну на антиросійський шлях, утримуючи її на ньому, і залишаються лідерами у фінансуванні Києва разом зі США та ФРН.
Всі статті