Єврокомісія терміново виділила півмільярда євро на зміцнення обороноздатності ЄС через війну в Україні

У середу, 3 травня, Європейська комісія прийняла рішення про виділення 500 мільйонів євро на підтримку виробництва боєприпасів, пов'язаних із терміновою доставкою боєприпасів і ракет в Україну та допомоги державам-членам поповнити свої запаси. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Європейської комісії.

"Запроваджуючи цільові заходи, включаючи фінансування, закон спрямований на нарощування виробничих потужностей ЄС та вирішення проблеми поточної нестачі боєприпасів та ракет, а також їх компонентів. Він підтримуватиме скорочення запасів у держав-членів та спільні закупівлі боєприпасів", - йдеться у заяві.

Зокрема, передбачається, що ці заходи "зміцнять оперативність та здатність оборонної промисловості Союзу забезпечувати своєчасне постачання боєприпасів та ракет до Європи".

"У світлі відновлення конфлікту високої інтенсивності в Європі своєчасна доступність цих продуктів у достатній кількості має вирішальне значення для нашої безпеки та для наших постійних зусиль щодо підтримки України", - наголошується у документі.

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила: "Україна героїчно чинить опір жорстокому російському загарбнику. Ми виконуємо свою обіцянку підтримувати Україну та її народ стільки, скільки потрібно. Але відважним солдатам України потрібно достатньо військової техніки, щоб захистити свою країну".

За її словами, Європа посилює свою підтримку за трьома напрямками. А саме:

  • держави-члени доставляють додаткові боєприпаси зі своїх існуючих запасів за підтримки нового Європейського фонду миру у розмірі 1 мільярда євро;
  • разом з державами-членами передбачається закуповувати більше боєприпасів для України, і для цього виділяється додатковий 1 мільярд євро.

"І сьогодні ми працюємо над третім пунктом. Нарощування та прискорення оборонно-промислового виробництва боєприпасів у Європі", - зазначила вона.

На її думку, це допоможе Україні поставити більше боєприпасів для захисту своїх громадян, а також зміцнить європейський оборонний потенціал.

"Разом із державами-членами ми мобілізуємо ще 1 мільярд євро для нарощування потужностей по всій Європі. Це критично важлива частина стратегічної спроможності Європи захищати свої інтереси та цінності та сприяти підтримці миру на нашому континенті", - зазначила вона.

Нагадаємо, країни ЄС погодили політичне рішення надати Україні мільйон снарядів протягом року для підтримки здатності на самооборону проти російської агресії.

Статті

Країна
18.04.2024
18:19

Медична реформа по-запорізьки. Чи отримають пацієнти  належне медичне забезпечення  та  якісне лікування

Факт економії бюджетних коштів, про який говорять місцеві чиновники, навряд чи додає оптимізму запоріжцям, які стають пацієнтами  оптимізованих лікарень. Будь-який пересічний містянин підтвердить, що досі  не помітив, щоб така реорганізація якось...
Країна
18.04.2024
09:14

Закон про посилення мобілізації: основні положення

"Це було дуже несподівано. Поки що ми на всіх ефірах і в соцмережах розповідали, що це закон про справедливість, про демобілізацію, головну норму просто вирішили прибрати. Кажуть, що це був чіткий ультиматум від Генерального штабу. У приватних...
Країна
17.04.2024
10:00

Формування збройних сил та мобілізація в Україні. Як це було в минулому

Битва ж за Україну була виграна значною мірою завдяки перемозі більшовиків на ідеологічному та інформаційному фронтах. Саме це, вкупі з мобілізаційними можливостями Червоної Армії, неперевершеною жорстокістю до противника, здатність йти до перемоги...
Всі статті