ЄС хоче припинити постачання російської нафти трубопроводом "Дружба" до Німеччини та Польщі

Згідно з пропозиціями ЄС у рамках 11-го пакету антиросійських санкцій, постачання російської нафти північною ділянкою нафтопроводу "Дружба" до Німеччини та Польщі має бути повністю припинено. Про це повідомляє "Голос Америки" з посиланням на агентство Bloomberg.

Зазначається, що цей крок можна вважати символічним, оскільки ці дві країни фактично вже перестали отримувати сиру нафту з РФ. У відповідь на запроваджену західними країнами стелю цін на російську нафту росія в лютому 2023 року призупинила постачання сирої нафти в ці країни. Кілька нафтопереробних заводів у Німеччині змушені були зайнятися складною логістикою для доступу до альтернативних сортів нафти.

Коли в червні 2022 року ЄС заборонив більшу частину імпорту російської нафти, для Німеччини та Польщі було зроблено виняток щодо нафтопроводу "Дружба", яким дві країни імпортували в середньому близько 480 000 барелів російської нафти на день у 2022 році.

Польща особливо наполягала на введенні санкцій щодо північного маршруту трубопроводу "Дружба", оскільки в іншому разі Варшаві було б складно юридично розірвати контракти і виконати обіцянку припинити імпорт російської нафти. Польща розірвала свій останній контракт на постачання російської нафти навесні 2023 року.

Водночас північною гілкою "Дружби" продовжували отримувати невеликі обсяги нафти з Казахстану. Транзит казахської нафти трубопроводом буде, як і раніше, дозволено, оскільки в цьому разі йдеться про імпорт із третіх країн, зокрема у вигляді транзиту нафти через територію росії. 

Після введення 11-го пакета санкцій винятки залишаться тільки щодо Угорщини, Чехії та Словаччини, які отримують російську нафту південною гілкою "Дружби". Ця гілка нафтопроводу проходить через територію України.

Статті

Країна
18.04.2024
18:19

Медична реформа по-запорізьки. Чи отримають пацієнти  належне медичне забезпечення  та  якісне лікування

Факт економії бюджетних коштів, про який говорять місцеві чиновники, навряд чи додає оптимізму запоріжцям, які стають пацієнтами  оптимізованих лікарень. Будь-який пересічний містянин підтвердить, що досі  не помітив, щоб така реорганізація якось...
Країна
18.04.2024
09:14

Закон про посилення мобілізації: основні положення

"Це було дуже несподівано. Поки що ми на всіх ефірах і в соцмережах розповідали, що це закон про справедливість, про демобілізацію, головну норму просто вирішили прибрати. Кажуть, що це був чіткий ультиматум від Генерального штабу. У приватних...
Країна
17.04.2024
10:00

Формування збройних сил та мобілізація в Україні. Як це було в минулому

Битва ж за Україну була виграна значною мірою завдяки перемозі більшовиків на ідеологічному та інформаційному фронтах. Саме це, вкупі з мобілізаційними можливостями Червоної Армії, неперевершеною жорстокістю до противника, здатність йти до перемоги...
Всі статті