"Є організатори". Російським окупантам роздавали знаряддя для сексуального насилля над українцями – голова Верховного Суду

На деокупованих територіях України знаходили знаряддя для сексуального насильства, які російські офіцери роздавали солдатам для знущання з українців. Про це повідомив голова Верховного Суду Всеволод Князєв під час міжнародної конференції United for Justice, - пише Укрінформ.

"У сексуальних злочинах в Україні немає просто виконавців, там є й організатори. Бо структура цих злочинів дуже складна. Чи не було це формою геноциду українського народу? На деокупованих територіях Пущі, Бородянки, Ірпеня, коли я відвідував звільнені і знищені приміщення судів, в одному з них, яке використовувалося як штаб російських офіцерів, СБУ знайшла цілий ящик засобів, які використовуються для вчинення насильницьких сексуальних актів. Офіцери роздавали їх солдатам, щоб вони в подальшому їх використовували. Ймовірно, що вони це мали вже із собою, і цей злочин планувався заздалегідь", - розповів він.

За його словами, для України і міжнародної спільноти важливо визначити, хто відповідальний за цей злочин, хто є його суб’єктом.

Очільник Верховного суду зазначив, що незабаром ці справи в судах стануть масовими, і важливо кваліфікувати ті чи інші дії.

Також Всеволод Князєв зазначив, що на ці злочини є дві точки зору:

1) суб’єктом злочину геноциду може бути тільки вище військове та політичне керівництво, яке віддавало накази на знищення тієї чи іншої нації;

2) деякі російські військові воюють проти України, будучи впевненими, що нашої нації не існує.

Проте, сказав Князєв, у суді розглядається наразі лише одна справа щодо злочинів геноциду

Як повідомлялося раніше, правоохоронці встановили 171 потерпілого від сексуального насильства з боку російських військовослужбовців.

Статті

Луганськ
27.07.2024
11:24

«Не згадувати та не порівнювати». Луганський щоденник

За відрізок життя у 10 років наша вулиця вимерла. Йшли епічно: недбалість до власного здоров'я, смерть на «звільненій» території за нез'ясованих обставин, війна.
Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Всі статті