Викрито трьох агентів росії, які наводили ракети та авіабомби на житлові будинки Херсона

Служба безпеки України затримали трьох чоловіків, які коригували артилерійські та ракетно-бомбові удари російській військ по житловим будинкам Херсона. Про це 23 жовтня повідомив пресцентр СБУ.

Встановлено, що саме за координатами ворожих агентів наприкінці вересня окупанти вщент зруйнували в обласному центрі два приватних житлових будинки та ще п’ять пошкодили. Тоді близько 10 мирних жителів отримали поранення.

За даними слідства, організатором та керівником місцевого антиукраїнського підпілля був колишній підприємець, який після захоплення міста перейшов на бік ворога. Тоді він влаштувався "майстром" до окупаційної "Херсонської залізниці РФ", де проводив технологічні роботи для руху ешелонів з військовою технікою країни-агресора.

Він потрапив у поле зору російської ФСБ, яка невдовзі завербувала чоловіка. Після звільнення міста зрадник на деякий час "заліг на дно", але згодом вийшов на дистанційний зв’язок зі своїм "куратором", від якого отримав завдання. Він створив власну групу інформаторів, до якої залучив двох проросійськи налаштованих херсонців.

Зокрема, на співпрацю пішов чоловік, який під час захоплення міста брав участь у зніманні сюжетів для прокремлівського засобу масової інформації "РИА Новости".

Підозрювані працювали над визначенням координат компактної забудови та проживання громадян на території Херсона. Також їх цікавили основні пункти базування та маршрути переміщення Сил оборони у місті та на його околицях. Отримані відомості вони передавали російським військовим через анонімні месенджери.  

"Керівнику" групи повідомили про підозру у держзраді, іншим двом – у поширенні інформації про переміщення, руху та розташування ЗСУ.

Як повідомлялося, СБУ від початку війни викрила 2000 осіб, що можуть бути причетні до держзради.

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті