СБУ від початку війни викрила 2000 осіб, що можуть бути причетні до держзради

СБУ від початку війни викрила 2000 осіб, що можуть бути причетні до державної зради. Про це голова служби Василь Малюк розповів для Wall Street Journal, - пише Lb.ua.

Серед викритих осіб – колишній військовий, який стежив за переміщенням президента Володимира Зеленського. Також викрили керівника страхової компанії, що на замовлення росії збирав дані про енергетичну інфраструктуру в Києві.

"Російська агентура раніше розросталась в Україні, немов ракові клітини. Сьогодні СБУ схожа на хірурга, який очищує українську землю від зрадників та шпигунів", – порівняв Василь Малюк. 

Він додав, що одним з основних завдань агентів росії є збір інформації про військові об'єкти, в тому числі військові бази та склади боєприпасів.

Українські посадовці вважають, що росія масово вербувала агентів у країні з 2004 року, коли вуличні протести, відомі як Помаранчева революція, привели до виборів прозахідного президента, що стало першою серйозною ознакою втрати російського контролю. Вербуванню російських агентів на всіх рівнях, у тому числі в лавах СБУ, сприяли давні офіційні зв’язки, корупція та симпатії до Москви.

Як повідомлялося, СБУ встановила осіб, які навели російський удар на кафе в Грозі, внаслідок чого загинули 59 людей. Це – два колишні мешканці Харківської області, що були поліцейськими і перейшли на бік ворога.

Статті

Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Світ
24.07.2024
10:57

«Політична еліта в Києві починає проходити всі стадії теорії прийняття неминучого». Російські ЗМІ про Україну

Готовність до обговорення, зокрема китайської мирної ініціативи, київська влада вирішила продемонструвати, коли стало зрозуміло, що вона втрачає свого давнього покровителя в особі президента США Джозефа Байдена.
Всі статті