Викрито священика, який освячував російських військових під час окупації Ізюму. Йому загрожує до 8 років ув’язнення – СБУ

СБУ викрила клірика УПЦ (МП), який освячував російських військових під час окупації Ізюму на Харківщині. Про це повідомили в Телеграм-каналі відомства 18 травня.

"Служба безпеки викрила на Харківщині ще одного прихильника рашизму, який публічно виправдовував збройну агресію РФ та воєнні злочини окупантів, – сказано в повідомленні. – Фігурантом є священнослужитель однієї з релігійних громад УПЦ (МП) на території Ізюмського району".

Зазначається, що під час тимчасової окупації регіону клірик добровільно підтримав російських загарбників і "на власному прикладі" закликав зробити це інших місцевих жителів. Він публічно заявив, що місцева релігійна громада підпорядковується виключно російській РПЦ. У зв’язку з цим клірик за власної ініціативи написав листа помічнику московського патріарха Кирила з проханням надіслати "гумдопомогу" на окуповану частину регіону.

Уточнюється, що в подальшому фігурант використовував російські товари для забезпечення "лояльності" місцевого населення до загарбників. Крім того, він неодноразово виступав перед камерами кремлівських пропагандистів, які приїздили до захопленого на той час Ізюму. У своїх коментарях зловмисник дискредитував українських захисників, заперечував факти російської агресії та героїзував знищених рашистів.

На підставі зібраних доказів клірику повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виправдовування збройної агресії РФ проти України з використанням засобів масової інформації), – сказано в повідомлені. – Вирішується питання щодо обрання запобіжного заходу. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину".

Підкреслюється, що зловмиснику загрожує до 8 років тюрми.

Раніше повідомлялось, що суд у Кропивницькому вперше виніс вирок митрополиту Московського патріархату.

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті