ВВП України з початку 2022 року скоротився на 30% - Мінекономіки

За підсумками перших трьох кварталів 2022 року падіння ВВП в Україні оцінюється на рівні 30%. Про це повідомляє Міністерство економіки.

Падіння ВВП минулого місяця, як і у серпні, оцінили в межах 35% [±2%].

Серед позитивних економічних чинників спостерігалось покращення динаміки транспортних перевезень, як внаслідок зростання експорту агропродукції морським транспортом, так і через нарощування перевезень вантажів залізницею. Завдяки реалізації «Зернової ініціативи» через порти Великої Одеси за серпень-вересень експортовано 5,5 млн тонн агропродукції. У вересні, в порівнянні з серпнем, кількість експортованої продукції зросла у понад два рази, а кількість суден, які вийшли з портів - майже втричі.

У вересні обсяг українського експорту у грошовому еквіваленті виріс більш ніж на 23% у порівнянні з серпнем, що є рекордним значенням з початку повномасштабного вторгнення РФ. У вересні «Укрзалізниця» перевезла 11,7 млн т вантажів, що на 8,4% більше за обсяги перевезень серпня та на 41% до березня відповідно.

Минулого місяця капітальні видатки державного бюджету на ремонт інфраструктури, пошкодженої війною, порівняно з серпнем збільшилися на 33,2%.

У вересні спостерігалась стабілізація цін на пальне за рахунок налагодження логістичних ланцюгів постачання нафтопродуктів та оперативної диверсифікації постачальників, що в цілому врівноважило внутрішній ринок та сприяло зниженню інфляційного тиску на економіку на тлі падіння зовнішніх цін, особливо на енергоносії. За даними Світового банку, ціни на нафту у вересні 2022 року порівняно з серпнем 2022 року скоротилися на 8,6%, на газ (середня ціна країн Європи) - на 15,6%. На залізну руду - на 8,3%, на базові метали - на 5,3%.

Також спостерігається покращення очікувань бізнесу щодо перспектив своєї економічної діяльності, хоча вони все ще і залишаються песимістичними (46,1 у вересні проти 44,1 у серпні).

Серед факторів, які негативно вплинули на економіку - погода та дії окупантів.

Зокрема, через затяжні дощі в окремих регіонах у вересні пригальмувався темп збору зернових культур. Станом на 29.09.2022 зібрано зернових та зернобобових культур 26,1 млн т. Станом на 25.08.2022 цей показник складав 25,3 млн т.

Періодичні відключення окупованої ЗАЕС від енергосистеми України у зв'язку з діями росіян змушували перерозподіляти навантаження, що чинило суттєвий тиск на всю українську енергосистему.

«Ситуація на фронті у вересні покращилась, але ворог продовжував обстрілювати українську територію, що чинило тиск на настрої бізнесу та логістику. Продовження воєнних дій на території України, подальше руйнування виробничих потужностей, інфраструктури та житлових будинків, а також невизначеність стосовно тривалості такої ситуації стримує подальший розвиток та відтерміновує активну відбудову», - пояснюють в Мінекономіки.

Нагадаємо, Кабмін прогнозував, що ВВП України у 2023 році може зрости на 4,6%.

Статті

Донецьк
25.04.2024
10:45

Діяти та жити цікаво: Як молодь з Мирнограда розвиває громаду біля лінії фронту

Наразі у Донецькій області масові заходи заборонені, але люди потребують якоїсь розради. Творчі проекти об’єднали талановиту молодь та створили терапевтичний ефект для мешканців громади, заповнили культурну порожнечу.
Країна
24.04.2024
15:26

Коли кров рятує життя: як Дніпропетровщина тримає донорський фронт

Кров – це ресурс, який неможливо замінити штучною речовиною. І від цього ресурсу залежить життя як військових, так і цивільних. Донорство вже понад два роки тримає свою лінію оборони. І нашій країні вкрай важливо перейти від стихійного донорства до...
Світ
23.04.2024
17:26

«Брати приклад із Леніна і змінити, нарешті, внутрішню політику». Російські ЗМІ про Україну

У такий гарний весняний день навіть не хочеться писати про цей цирк виродків під назвою "конгрес США", але кілька важливих тез по суботньому голосуванню все ж таки окреслимо...
Всі статті