Відомі російські фехтувальники хочуть виступати на Олімпіаді за збірну США

Три російські фехтувальники - Сергій і Віолетта Біда та Костянтин Лоханов - мають намір отримати громадянство США, щоб представляти національну збірну країни на Олімпійських іграх 2024 року в Парижі, повідомила американська газета USA Today, - пише "Медуза".

За її даними, плани спортсменів підтримали Олімпійський і Паралімпійський комітети США, а також Асоціація фехтування США (USA Fencing), які написали листи на підтримку росіян. Глава USA Fencing заявив у листі, направленому до конгресу 5 січня, що троє російських спортсменів "принесли себе в жертву" і "піддали своє життя ризику", щоб виступати за команду США.

Адвокат Джек Вінер із Нью-Йорка, який представляє інтереси фехтувальників, повідомив, що юридична компанія Covington & Burling почала спілкуватися з конгресменами, щоб росіяни змогли отримати громадянство США. За словами адвоката, щоб спортсмени виступили на Олімпіаді у складі збірної США, конгресу потрібно ухвалити законопроєкт про надання їм американського громадянства, документ має підписати президент США Джо Байден.

Журналісти USA Today поговорили з 30-річним Сергієм і 29-річною Віолетою Біда, які одружені майже два роки, у кафе на півночі Каліфорнії. Обидва були в одязі USA Fencing. У розмові з виданням Віолетта Біда сказала, що "відчула свободу", коли вона ступила на американську землю. За її словами, пара готова представляти США на змаганнях. Спортсмени попросили не розголошувати їхнє точне місцезнаходження. Сергій і Віолетта Біда після від'їзду з Росії стали фігурантами кримінальної справи про залишення військової частини. Вони значилися в "Динамо" і ЦСКА, які відносяться до Росгвардії і Міноборони РФ відповідно. МВС Росії оголосило спортсменів у розшук.

Із 25-річним Костянтином Лохановим журналісти USA Today зустрілися в Сан-Хосе в Каліфорнії. Спортсмен у розмові з виданням виступив проти повномасштабного російського вторгнення в Україну: "Вони почали війну, вбиваючи народи і думаючи, що це нормально". Лоханов виїхав із Росії за день до вторгнення, після чого перебрався у США. Спортсмен розраховував, що разом із ним переїде його дружина, фехтувальниця Софія Позднякова, дочка голови Олімпійського комітету Росії Станіслава Позднякова, але вона відмовилася. У підсумку вони розлучилися. 

Раніше три російські фехтувальники підписали документи, що дозволяють їм виступати на внутрішніх американських турнірах, які організовує USA Fencing. Для цього вони, зокрема, заявили, що не підтримують вторгнення російських військ в Україну. У США всі троє займаються тренерською роботою.

Олімпійські ігри в Парижі відбудуться з 26 липня по 11 серпня 2024 року.

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті