"Ветеранам" війни проти України в РФ винесли понад 2,5 тис. вироків у кримінальних справах. "Участь у СВО" стала пом'якшувальною обставиною

За два роки учасникам "СВО" в РФ винесли понад 2,5 тисячі вироків у кримінальних справах. Частіше ніж у половині випадків їх пом'якшували через участь у війні, - повідомляє "Новая Европа".

"Від початку вторгнення щонайменше 1130 ветеранів війни в Україні були звинувачені в "цивільних" злочинах - від порушень ПДР до вбивств. Приблизно в ⅔ вироків покарання їм пом'якшили як учасникам "СВО", - пише видання.

Наприклад, колишній чоловік росіянки Тетяни, екс-найманець ПВК "Вагнер", у жовтні 2022 року побив її на очах у доньки - завдав кілька ударів у живіт, по обличчю, а потім дістав пістолет із погрозами "завалити" жінку.

Коли Тетяна прийшла до тями, то не змогла розплющити очі через набряки. У лікарні вона провела два тижні. Там їй зробили операцію, замінивши роздроблені кістки обличчя титановою пластиною. Повернувшись додому, Тетяна домоглася порушення кримінальної справи за звинуваченням в умисному заподіянні шкоди здоров'ю середньої тяжкості (частина 1 статті 112 КК).

До суду колишній чоловік приніс медалі "За взяття Бахмута" і "Бахмутська м'ясорубка". Справу припинили, призначивши колишньому військовому судовий штраф у п'ять тисяч рублів.

Загалом від початку повномасштабного вторгнення в Україну щонайменше 2605 колишніх і чинних учасників війни стали обвинуваченими за кримінальними статтями, розрахувала "Нова-Європа".

1130 із них - за "цивільні" злочини, решта - за злочини проти військової служби. У більшості випадків це стаття 337 - "Самовільне залишення частини", або самоволка.Більш ніж у половині всіх рішень участь у війні була визнана суддями пом'якшувальною обставиною, причому в цивільних складах ця частка вища, ніж у військових.

Статті

Луганськ
27.07.2024
11:24

«Не згадувати та не порівнювати». Луганський щоденник

За відрізок життя у 10 років наша вулиця вимерла. Йшли епічно: недбалість до власного здоров'я, смерть на «звільненій» території за нез'ясованих обставин, війна.
Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Всі статті