"Ветеранам" війни проти України в РФ винесли понад 2,5 тис. вироків у кримінальних справах. "Участь у СВО" стала пом'якшувальною обставиною

За два роки учасникам "СВО" в РФ винесли понад 2,5 тисячі вироків у кримінальних справах. Частіше ніж у половині випадків їх пом'якшували через участь у війні, - повідомляє "Новая Европа".

"Від початку вторгнення щонайменше 1130 ветеранів війни в Україні були звинувачені в "цивільних" злочинах - від порушень ПДР до вбивств. Приблизно в ⅔ вироків покарання їм пом'якшили як учасникам "СВО", - пише видання.

Наприклад, колишній чоловік росіянки Тетяни, екс-найманець ПВК "Вагнер", у жовтні 2022 року побив її на очах у доньки - завдав кілька ударів у живіт, по обличчю, а потім дістав пістолет із погрозами "завалити" жінку.

Коли Тетяна прийшла до тями, то не змогла розплющити очі через набряки. У лікарні вона провела два тижні. Там їй зробили операцію, замінивши роздроблені кістки обличчя титановою пластиною. Повернувшись додому, Тетяна домоглася порушення кримінальної справи за звинуваченням в умисному заподіянні шкоди здоров'ю середньої тяжкості (частина 1 статті 112 КК).

До суду колишній чоловік приніс медалі "За взяття Бахмута" і "Бахмутська м'ясорубка". Справу припинили, призначивши колишньому військовому судовий штраф у п'ять тисяч рублів.

Загалом від початку повномасштабного вторгнення в Україну щонайменше 2605 колишніх і чинних учасників війни стали обвинуваченими за кримінальними статтями, розрахувала "Нова-Європа".

1130 із них - за "цивільні" злочини, решта - за злочини проти військової служби. У більшості випадків це стаття 337 - "Самовільне залишення частини", або самоволка.Більш ніж у половині всіх рішень участь у війні була визнана суддями пом'якшувальною обставиною, причому в цивільних складах ця частка вища, ніж у військових.

Статті

Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Всі статті