Веніславський пояснив, чи може бути підставою для відстрочки від мобілізації здобування чергової вищої освіти

Представник президента у Верховній Раді Федор Веніславський заявив, що в умовах війни треба обмежуватися однією вищою освітою, щоби здобування наступної не було підставою для відстрочки. Про це він сказав у інтревʼю "Українським новинам".

"З перших днів війни, ви ж пам’ятаєте, ми про це говорили, різко збільшилась кількість абітурієнтів 30-35, котрі почали раптом здобувати знання на денній формі навчання. З точки зору законодавства таке право передбачено. Людина навчається на денній формі у будь-якому віці і має право на відстрочку, але ми розуміємо, що є зловживання… Навіть в багатьох закордонних вищих навчальних закладах відкрили цілі факультети, тому що це заробляння грошей, та і в Україні також почали відкривати. Це те, що потребує редагування, оскільки ми розуміємо, що є зловживання. Я думаю, що абсолютно справедливо в умовах війни обмежити однією вищою освітою. Якщо людина здобуває третю, четверту вищу освіту, то це точно не може бути підставою для відстрочки під час воєнного стану", - пояснив представник президента.

Він також прокоментував вступ до магістратури.

"Якщо людина в магістратурі навчається відразу після закінчення навчання, то це здобуття вищої освіти магістра. Якщо вона вступила в аспірантуру одразу після навчання, то зрозуміло. А коли людина має перерву і лише під час війни раптом захотіла займатися науковою діяльністю, то це викликає запитання", - вважає Веніславський.

"Хоча, це питання ми з вами дискутуємо і я не виключаю, що є певна кількість людей, яка дійсно хоче стати науковцями, в тому числі через розробку інноваційних механізмів забезпечити нашу перемогу. Тому тут треба дуже ретельно підходити, але, на превеликий жаль, це також є можливістю для зловживань", - додав представник президента у ВР.

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті