В ЄС планують затвердити механізм спільної закупівлі боєприпасів для України

Країни-члени Євросоюзу мають намір затвердити план спільної закупівлі боєприпасів, які потрібні Україні для протистояння російському агресору. Про це повідомляє видання Bloomberg.

За даними видання, країни-члени вже погодилися політично підтримати Київ додатковими снарядами. Очікується, що ЄС підпише спільний план закупівель боєприпасів для України вже наступного тижня, але головна проблема - як забезпечити Київ 155-мм снарядами, які йому потрібні цього року.

Раніше цього місяця європейські міністри оборони підтримали пропозицію верховного представника ЄС із зовнішньої політики Жозепа Борреля використати 1 мільярд євро (1,1 мільярда доларів) із Європейського фонду миру для негайного постачання Україні боєприпасів із наявних запасів. Ще 1 мільярд євро може бути використаний для спільної закупівлі снарядів, тоді як будь-які додаткові кошти повинні бути узгоджені державами-членами, сказав Боррель.

Але поки незрозуміло, які обсяги доступні з цих запасів і чи вистачить їх. Існує також занепокоєння, що переговорам бракує необхідної терміновості.

Україна заявила, що цього року їй знадобиться 1 мільйон патронів, а Естонія підрахувала, що це коштуватиме приблизно 4 мільярди євро. Балтійська країна була першою країною-членом, яка поставила це питання на стіл місяць тому, запропонувавши терміново профінансувати нарощування виробничих потужностей, щоб забезпечити необхідні поставки цього року.

Як повідомлялося раніше, українські військові в Іспанії завершили навчання на танках Leopard 2.

Статті

Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Донецьк
25.04.2024
10:45

Діяти та жити цікаво: Як молодь з Мирнограда розвиває громаду біля лінії фронту

Наразі у Донецькій області масові заходи заборонені, але люди потребують якоїсь розради. Творчі проекти об’єднали талановиту молодь та створили терапевтичний ефект для мешканців громади, заповнили культурну порожнечу.
Країна
24.04.2024
15:26

Коли кров рятує життя: як Дніпропетровщина тримає донорський фронт

Кров – це ресурс, який неможливо замінити штучною речовиною. І від цього ресурсу залежить життя як військових, так і цивільних. Донорство вже понад два роки тримає свою лінію оборони. І нашій країні вкрай важливо перейти від стихійного донорства до...
Всі статті