В Україні створять мережу центрів реабілітації та порятунку диких тварин

В Україні створять мережу центрів реабілітації та порятунку тварин: маленьких "пацієнтів" вже приймає національний парк "Черемоський" в Чернівецькій області. Про це повідомляє Урядовий портал.

Зазначається, що у парку облаштовано центр для утримання та лікування диких звірів,  які потребують реабілітації та у подальшому будуть повернуті у дику природу.

Йдеться про три вольєри закритого типу, в яких можуть перебувати як дрібні звірі, так і птахи, а також вольєр для копитних тварин.

При будівництві конструкцій за основу взяли досвід польських колег. Як працюють реабілітаційні центри Польщі працівники парку знають на практиці, адже знайомилися з їх діяльністю безпосередньо під час навчального візиту. 

“Будівництво центрів реабілітації диких тварин це, по-перше, цивілізований підхід до збереження та допомоги природі. По-друге, це важливий трек в рамках нашого загального бачення відновлення живої природи, яка страждає внаслідок війни. Тому ми вже пропрацьовуємо концепцію створення мережі із 16 таких центрів по всій Україні”, – розповів міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець. 

Національний природний парк “Черемоський” вже має першого “пацієнта” – місцеві жителі передали на реабілітацію поранену лисицю. Тварина має травму лапки і отримує необхідну допомогу. За науковими рекомендаціями працівники парку мінімально контактують із лисицею. Після проходження реабілітації спільно з експертами буде вирішено, коли краще її випустити у дику природу. 

Надалі у парку планують збудувати допоміжні споруди, щоб розмістити там операційну та бокси для догляду за важкотравмованими тваринами. 

Реалізувати проект вдалося завдяки підтримці міжнародних партнерів:  ГО Фонд "Ромінтської пущі" (Польща), а також у межах проекту "Україна – Національний природний парк "Черемоський": створення пілотного центру реабілітації диких тварин", що реалізовувався за рахунок коштів польсько-американського фонду "Свобода" в рамках програми RITA – зміни в регіоні, що впроваджується Fundacja Educacja dla Demokracji, а також коштів Варміно-Мазурського воєводства (Польща).

Статті

Донецьк Країна
14.05.2024
22:04

Неприродна смерть і штучне життя органів влади окупованих громад

“Припинення Донецької обласної ради у зв’язку з утворенням обласної військової адміністрації чинним законодавством не передбачено”.
Світ
14.05.2024
08:55

«Прямого штурму Харкова, судячи з усього, не передбачено». Російські ЗМІ про Україну

По-перше, гроші крадуться, це не секрет. По-друге, зведенням споруд займаються або інженерні війська, яких уже практично не залишилося, або приватні організації. Останні часто пов'язані з міськими адміністраціями прифронтових регіонів, і там знову є...
Світ
13.05.2024
12:08

Відставки Шойгу та Патрушева: що це означає для росії та України

Тобто зараз ми бачимо ослаблення блоку силовиків взагалі, а не тільки МО Росії. Війна зробила їх надто впливовими, а отже, небезпечними. Сюди ж вписується і відставка Патрушева з посади секретаря Радбезу – це вже удар по спецслужбістському блоку,...
Всі статті