В Україні стартує проєкт "Zincir/Ланцюг – ланки пам’яті"

В Україні стартує проєкт  "Zincir/Ланцюг – ланки пам’яті", який презентували 9 серпня, у міжнародний день  корінних народів, - повідомляє кореспондент "ОстроВа".

"Проєкт  покликаний популяризувати історію, культуру, традиції корінних народів України – кримських татар, караїмів та кримчаків. Цей проєкт не був би можливим без підтримки Українського культурного фонду.  Сьогоднішня війна – це не війна за території, вона за ідентичність. Масштаби культурних втрат внаслідок злочинної діяльності Російської Федерації на тимчасово-окупованій території Криму після 2014 року та особливо після повномасштабного вторгнення чітко ілюструють намір вторгнення – знищення ідентичності титульної нації – українців і кримських татар – корінного народу України. Ланцюг, кримськотатарською – zincir, представляє собою ланки, з яких складається національна ідентичність. Це як формула ДНК культурної спадщини України", - зазначила керівниця проєкту,  проджект-менеджерка Кримського інституту стратегічних досліджень, членкиня Експертної ради при Представництві Президента України в АР Крим Ельміра Аблялімова-Чийгоз.

На презентації художній керівник проєкту, актор, режисер, директор державного підприємства «Кримський дім» Ахтем Сеітаблаєв розказав про ідею, яка лягла в основу цієї культурної ініціативи. «Пам’ятати про те, що саме з Криму почалася новітня сучасна війна – це ознака людини, яка протестує проти того, щоб ворог приходив на нашу землю і диктував свій порядок денний. Це в тому числі культурологічна боротьба проти того, щоб змінювали нашу ідентичність, свідомість, наші сенси і цінності, власний політичний контекст. Ніщо не заважає нам залишатися представниками різних корінних народів. Ніщо в демократичній Україні не заважає нам бути мусульманами, іудеями, християнами, і при цьому відчувати себе політичними українцями», – наголосив Ахтем Сеітаблаєв.

Проєкт включає створення три великих культурних продукта. Перший  - це  виставковий проєкт: «Кримськотатарська кераміка: спадщина майстрів». Він передбачає серію картин – 18 жанрових сцен «Життя кримських татар та побутове начиння»,  над якою працює художник Дмитро Доценко. А також художнє відтворення 20-ти предметів кримськотатарського керамічного посуду XVIII-XX століть,  над якими працює художник-кераміст Рустем Скибін. Цей напрям проєкту реалізовуватиметься в партнерстві з громадською організацією «Ель-Чєбєр».

Куратор виставкової частини проєкту та освітнього лекторію, митець-кераміст, голова ГО El Cheber Рустем Скибін приніс на презентацію куман вісімнадцятого століття як ланку великого ланцюга та уособлення пам’яті, історії, культури, кримських татар. «Цей предмет залишився в Криму після нашої депортації, дочекався нашого повернення і зараз допомагає нам відновити нашу ремеслену культуру і всього, що стосується ритуалів, традицій», – пояснив він. 

Другою складовою масштабного проєкту є аудіовізуальний проєкт: «12 міфів про Крим», над яким працює  історикинея Гульнара Абдулаєва у партнерстві з державним підприємством «Кримський дім».

І третій продукт «Zincir/Ланцюг – ланки пам’яті» - освітній лекторій «Історія та культура Криму».

За словами менеджера проєкту Ерола Велієва, лекції відбудуться наприкінці цього місяця, а виставку «Кримськотатарська кераміка: спадщина майстрів» планується провести у жовтні.

Як наголосив Ахтем Сеітблаєв, культурна складова є невід'ємною частиною спротиву ворогу.

"На одному з моїх шевронів написано «Готовий до спротиву». Це гасло територіальної оборони Збройних сил України і кожного кримського татарина. І ми готові до спротиву не тільки зі зброєю, хоча це надзвичайно важливо, а й своєю культурологічною складовою. Усі корінні народи України базуються на тому, щоб мати сталу пам’ять, розуміння того, що людина і є результатом культурного підґрунтя і того оточення, на тлі якого народжується і відбувається як людина. Тому мій особистий зв’язок з Кримом – це пам’ятати, що я – киримли, пам’ятати свою мову і те, що як Крим так і уся Україна є моєю Батьківщиною, а ще тримати у своєму кабінету у «Кримському домі» квіточку лаванди», – розповів Ахтем Сеітаблаєв.

Проєкт «Zincir/Ланцюг – ланки пам’яті» реалізується за підтримки Українського культурного фонду, у партнерстві з Національним музеєм українського декоративного мистецтва, Київської державної академії декоративно-прикладного мистецтва імені Михайла Бойчука, ДП «Кримський дім» та ГО «Ель-Чєбєр».

Статті

Країна
16.05.2024
14:18

Від ідей до конкретних проектів: війні не вдалося зупинити бізнес Дніпропетровщини

Прифронтова Дніпропетровська область увійшла в трійку лідерів серед регіонів за кількістю нових бізнесів. Упродовж першого кварталу 2024 року в області відкрито майже 7 тисяч ФОПів. Водночас, за чотири місяці регіон має економічні втрати: тут...
Країна
16.05.2024
10:35

Коломойський: розмова продовжується

Реанімувавши старі звинувачення щодо співвласника групи "Приват" І.Коломойського, влада виклала свій останній та вирішальний козир у діалозі з опальним олігархом. Але чи призведе це до бажаного результату – велике питання.
Країна
15.05.2024
23:21

“Зручна модель” маріупольського виконкому

У квітні Держаудитслужба повідомила про результати ревізії комунального підприємства: виявлені порушення на понад 48 млн гривень. Аудитори не знайшли двох підрядників комунального підприємства
Всі статті