В Україні схвалили стратегію політики щодо переселенців до 2025 року

Кабінет Міністрів схвалив Стратегію державної політики щодо внутрішнього переміщення на період до 2025 року. Про це повідомляє Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України 7 квітня.

Документ розробило Мінреінтеграції за підтримки Ради Європи. До його напрацювання долучилися експерти міжнародних і громадських організацій, що опікуються захистом прав ВПО.

Зазначається, що прийняття нової стратегії - це реагування держави на виклики масового переміщення населення, спричинені повномасштабною російською агресією. Нею передбачена державна підтримка ВПО на всіх етапах - від евакуації, у процесі соціальної адаптації на новому місці та до моменту повернення до місця постійного проживання.

Уряд також затвердив відповідний операційний план на 2023-2025 роки.

Держава буде фокусуватися на 5 стратегічних цілях:

  • Реагування країни на виклики внутрішнього переміщення.
  • Безпечна евакуація громадян з небезпечних районів та задоволення їхніх гуманітарних потреб.
  • Адаптація ВПО на новому місці проживання.Інтеграція та розвиток ВПО у територіальних громадах, які їх приймають.
  • Підтримка безпечного повернення до покинутого місця проживання та реінтеграції.

Віце-прем'єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук зазначила, що наразі основну увагу слід зосередити на адаптації та подальшій інтеграції ВПО у приймаючих громадах.

За її словами, йдеться про доступ до освітніх послуг, працевлаштування, підтримку самозайнятості. Важливою складовою також є надання фахової психологічної допомоги.

Нагадаємо, уряд хоче створити координаційний штаб для вирішення проблем ВПО.

Статті

Країна
04.05.2024
10:00

Мобілізація в Криму: заманюють грошима та безкоштовною землею

З 20 квітня окупанти в Криму розпочали більш активну мобілізацію чоловіків для війни проти України. Зокрема, на території півострова працюють мобільні мобілізаційні бригади, які розміщуються у публічних місцях
Донецьк
03.05.2024
12:00

Фронт наближається. Покровськ: поїхати не можна залишитися

Лінія фронту з кожним днем наближається, але ми сидимо і чогось чекаємо. Покровськ має всі шанси стати другим Бахмутом або Авдіївкою. Може, вже час шукати безпечніше місце?
Країна
02.05.2024
10:41

Нафтова мішень, або Що показали українські атаки по російським НПЗ

Серед важливих підсумків: побоювання західних союзників Києва, як і слід було очікувати, виявилися безпідставними. Економічні збитки країни-агресора теж не такі великі, як хотілося б. Але це не головне.
Всі статті