У росії зросла кількість дрібних крадіжок у продуктових магазинах - виносять алкоголь та ковбасу

Росіяни стали частіше красти продукти в магазинах – кількість заарештованих та оштрафованих за це зросла на 17%. Про це повідомляє Телеграм-канал "Верстка" 22 листопада.

Експерти пов'язують зростання дрібних крадіжок зі збідненням населення у воєнний рік.

Так, з січня по червень 2022 року в росії зросла кількість дрібних розкрадань (стаття 7.27 КпАП) порівняно з тим самим періодом минулого року. Суди у першому півріччі визнали винними у дрібних розкраданнях 67 113 осіб. Це майже на 17% більше, ніж торік.

Дрібним розкраданням вважається крадіжка майна, вартістю до 2500 рублів. Покарання – штраф, обов'язкові роботи чи арешт до 15 діб. Більшість справ за цією статтею стосується крадіжок у продуктових магазинах.

«Верстка» вивчила кілька десятків опублікованих судових актів у справах про дрібне розкрадання та виявила, що найчастіше росіяни крали алкоголь, ковбаси, м'ясо, вершкове масло, солодощі. Судді переважно призначали правопорушникам штрафи чи адміністративні арешти.

Так, у Сиктивкарі місцевий житель був поміщений у спецприймач на чотири доби за те, що вкрав у «П'ятірці» пачку вершкового масла вартістю 116 рублів. Інший сиктивкарець був заарештований на четверо діб за те, що викрав у магазині 220 грамів помідорів та 300 грамів огірків на 92 рублі. Житель Домодєдово отримав дві доби арешту за те, що виніс із магазину палицю ковбаси за 140 рублів. У Гірничо-Алтайську місцевому жителю суд призначив 20 годин обов'язкових робіт за крадіжку копченого стегенця вартістю 157 рублів.

За останніми даними Росстату, кожен восьмий росіянин живе за межею бідності. Дохід 17,6 млн людей (12,1%) не перевищує 14 000 рублів.

Зростання кількості дрібних крадіжок у магазинах безпосередньо пов'язане з падінням рівня життя в росії, вважає економіст Наталія Зубаревич. «Це типовий наслідок збіднення. Крадіжки зростатимуть», — упевнена вона.

Статті

Країна
02.05.2024
10:41

Нафтова мішень, або Що показали українські атаки по російським НПЗ

Серед важливих підсумків: побоювання західних союзників Києва, як і слід було очікувати, виявилися безпідставними. Економічні збитки країни-агресора теж не такі великі, як хотілося б. Але це не головне.
Країна
30.04.2024
23:00

Реформа вищої освіти: революція чи реанімація?

“Об’єднання університетів будуть неминуче. Ті, хто об’єднаються зараз, матимуть можливість скористатися 1,5 мільйонами доларів, які нам надає на кожне об’єднання Світовий банк”
Світ
30.04.2024
16:45

«Маємо дедалі більше стимулів прискорити вирішення завдань СВО». Російські ЗМІ про Україну

...Пропозиція має йти тільки від американців. Взагалі договір буде набагато ширшим. Нас цікавить не тільки СВО. Нас цікавить система глобальної безпеки, і взаємодія з НАТО на території Європи - лише одна з частин.
Всі статті