У Польщі легалізувалося 1,5 мільйона українців після 24 лютого

Законодавство, ухвалене Польщею, фактично зрівняло у правах поляків та українців. Про це в інтерв'ю Еспресо заявив надзвичайний та повноважний посол України у Польщі Василь Зварич.

"Ведеться статистика польською владою щодо тих громадян України, які прибули сюди після 24 лютого та оформили PESEL (Універсальна електронна система реєстрації населення). Таких громадян України налічується близько 1,5 мільйона. З них – десь понад 300 тисяч уже легально працюють" , - сказав він.

Зварич підкреслив, що ухвалене законодавче врегулювання дозволяє українцям, які прибули сюди після 24 лютого і отримали PESEL користуватися такими ж правами та привілеями, як і громадяни Польщі.

"Це стосується і легального працевлаштування, і навчання у школах та вищих навчальних закладах, і безкоштовної медичної опіки. Це величезний вияв солідарності щодо українського народу. Важливо, що вона озвалася своєрідним жестом солідарності народу України щодо тих поляків, які сьогодні проживають чи планують приїхати до України. Верховна Рада нещодавно схвалила закон про статус поляків, який фактично зрівнює у правах громадян Польщі та України", - додав посол.

На думку Зварича, таких ініціатив та спільних проектів має бути більше.

"Ці цеглини, які ми закладаємо в наш спільний фундамент, на якому ми збудуємо справді братство. Ми вже говоримо не про партнерство, не про стратегічне партнерство, а про братерство двох народів", - підсумував він.

Як повідомлялося раніше, польські школи готові з вересня прийняти 200-300 тисяч дітей з України.

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті