У Маріуполі на будинку з графіті "Мілана" тепер прапор та герб Петербурга

Окупанти у Маріуполі знищили картину-мурал художника Сашка Корбана, щоб намалювати "прапор та герб Петербургу" і ще раз подякувати самі собі за "допомогу" Маріуполю, - пише сайт 0629.ua.

Мурал “Мілана” зʼявився 21 вересня 2018 року,  його відкриття приурочили до Міжнародного дня миру. Ідею втілив український художник Сашко Корбан. 

Мурал з'явився на гроші олігарха Ріната Ахметова, власника маріупольських металургійних заводів.

На стіні 15-поверхової будівлі на проспекті Миру було зображено портрет Мілани Абдурашітової - шестирічної маріупольської дівчинки, життя якої покалічила війна. Взимку 2015 року, під час обстрілу мікрорайону Східний, загинула мама Мілани - вона накрила собою дочку. Дівчинка дивом вижила, але втратила ногу. Вона перенесла кілька операцій.
«Мілана, маленька тендітна дівчинка, вразила мене своєю силою, хоробрістю, любов'ю до життя, незважаючи на її трагічну життєву історію. Через її образ хочеться передати всю ніжність, доброту та беззахисність дитини, чия променистість та життєлюбність здатні надихнути кожного, – розповідав художник Саша Корбан, автор більше ніж 500 муралів по всій Україні.

Окупанти вирішили позбавитися муралу, як і всього українського у захопленому Маріуполі. Приводом для знищення стала необхідність утеплення будівлі, хоча у місті тисячі будинків не те щоб не утіплені - вони взагалі без вікон досі стоять. Але  знадобилось зашити скловатою саме цей будинок з муралом.

Окупанти обіцяли відновити зображення поверх шпаклівки. І ось що у них вийшло.

Як повідомлялося, інсталяцію, лицемірно присвячену "побратимству" Петербурга та зруйнованого російськими окупантами Маріуполя, відмили від напису "Вбивці, ви розбомбили його. Іуди" і поставили на колишнє місце на Палацевій площі.

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті