У МАГАТЕ заявили, що перевірка ЗАЕС триватиме "кілька днів": окупанти кажуть, що лише один день

Голова Міжнародного агентства з атомної енергетики Рафаель Ґроссі заявив, що перевірка Запорізької АЕС триватиме "декілька днів", але допускає постійну присутність МАГАТЕ на електростанції. Про це повідомляє Reuters з посиланням на слова Ґроссі у коментарі журналістам, - пише "Економічна правда".

"Місія триватиме кілька днів. Якщо ми зможемо встановити постійну присутність або продовжену присутність, тоді місія буде продовжена. Але ця перша частина триватиме кілька днів", – заявив він.

"Ми маємо там (на ЗАЕС) виконати дуже важливе завдання – оцінити реальну ситуацію, допомогти стабілізувати ситуацію, наскільки ми можемо", – сказав він.

31 серпня місія Міжнародного агентства з атомної енергії вирушила з Києва до Запорізької АЕС, де має оцінити ситуацію.

Поряд з цим, призначений РФ голова окупаційної адміністрації Запорізької області Євген Балицький заявив росіським ЗМІ, що програму місії МАГАТЕ на АЕС в Енергодарі на підконтрольній окупантам частині Запорізької області розраховано на один день. "Програма візиту розрахована на один день. Вони повинні за один день подивитися роботу станції. Ті елементи, які вони скажуть, у процесі можна подивитися. Поки заявлено - "ознайомитися з роботою станції ", - сказав Балицький.

Раніше Балицький заявив, що учасники місії МАГАТЕ не йдуть на контакт із місцевою владою.

Із 4 березня Запорізька АЕС перебуває під контролем російських військових. Відтоді окупанти розміщують там військову техніку та боєприпаси. Починаючи з 5 серпня, росіяни регулярно обстрілюють територію ЗАЕС. Через ворожі ракетні обстріли було пошкоджено три датчики радіаційного моніторингу навколо сховища відпрацьованого палива ЗАЕС. ЄС та 42 країни закликали росію негайно вивести свої війська із Запорізької АЕС і всієї території України. На базі Енергоатома було створено кризовий штаб, куди увійшли представники різних міністерств, структур та відомств, які можуть бути задіяні у разі виникнення надзвичайної ситуації, пов’язаної із ЗАЕС.

Статті

Країна
04.05.2024
10:00

Мобілізація в Криму: заманюють грошима та безкоштовною землею

З 20 квітня окупанти в Криму розпочали більш активну мобілізацію чоловіків для війни проти України. Зокрема, на території півострова працюють мобільні мобілізаційні бригади, які розміщуються у публічних місцях
Донецьк
03.05.2024
12:00

Фронт наближається. Покровськ: поїхати не можна залишитися

Лінія фронту з кожним днем наближається, але ми сидимо і чогось чекаємо. Покровськ має всі шанси стати другим Бахмутом або Авдіївкою. Може, вже час шукати безпечніше місце?
Країна
02.05.2024
10:41

Нафтова мішень, або Що показали українські атаки по російським НПЗ

Серед важливих підсумків: побоювання західних союзників Києва, як і слід було очікувати, виявилися безпідставними. Економічні збитки країни-агресора теж не такі великі, як хотілося б. Але це не головне.
Всі статті