У МАГАТЕ заявили, що перевірка ЗАЕС триватиме "кілька днів": окупанти кажуть, що лише один день

Голова Міжнародного агентства з атомної енергетики Рафаель Ґроссі заявив, що перевірка Запорізької АЕС триватиме "декілька днів", але допускає постійну присутність МАГАТЕ на електростанції. Про це повідомляє Reuters з посиланням на слова Ґроссі у коментарі журналістам, - пише "Економічна правда".

"Місія триватиме кілька днів. Якщо ми зможемо встановити постійну присутність або продовжену присутність, тоді місія буде продовжена. Але ця перша частина триватиме кілька днів", – заявив він.

"Ми маємо там (на ЗАЕС) виконати дуже важливе завдання – оцінити реальну ситуацію, допомогти стабілізувати ситуацію, наскільки ми можемо", – сказав він.

31 серпня місія Міжнародного агентства з атомної енергії вирушила з Києва до Запорізької АЕС, де має оцінити ситуацію.

Поряд з цим, призначений РФ голова окупаційної адміністрації Запорізької області Євген Балицький заявив росіським ЗМІ, що програму місії МАГАТЕ на АЕС в Енергодарі на підконтрольній окупантам частині Запорізької області розраховано на один день. "Програма візиту розрахована на один день. Вони повинні за один день подивитися роботу станції. Ті елементи, які вони скажуть, у процесі можна подивитися. Поки заявлено - "ознайомитися з роботою станції ", - сказав Балицький.

Раніше Балицький заявив, що учасники місії МАГАТЕ не йдуть на контакт із місцевою владою.

Із 4 березня Запорізька АЕС перебуває під контролем російських військових. Відтоді окупанти розміщують там військову техніку та боєприпаси. Починаючи з 5 серпня, росіяни регулярно обстрілюють територію ЗАЕС. Через ворожі ракетні обстріли було пошкоджено три датчики радіаційного моніторингу навколо сховища відпрацьованого палива ЗАЕС. ЄС та 42 країни закликали росію негайно вивести свої війська із Запорізької АЕС і всієї території України. На базі Енергоатома було створено кризовий штаб, куди увійшли представники різних міністерств, структур та відомств, які можуть бути задіяні у разі виникнення надзвичайної ситуації, пов’язаної із ЗАЕС.

Статті

Світ
23.04.2024
17:26

«Брати приклад із Леніна і змінити, нарешті, внутрішню політику». Російські ЗМІ про Україну

У такий гарний весняний день навіть не хочеться писати про цей цирк виродків під назвою "конгрес США", але кілька важливих тез по суботньому голосуванню все ж таки окреслимо...
Донецьк
22.04.2024
18:04

ВЕЗ і криза довіри. Донецький щоденник

З усього обіцяного раніше вдалося реалізувати лише одне – «приєднання» до РФ. Та й то якось кособоко: начебто всіх обрусили, тобто видали паспорти з курками, але за фактом «руськими» жителі «ДНР» вважаються виключно у своєму зоопарку.
Донбас
21.04.2024
19:30

"Будуть руйнуватися українські міста, територія України все більше ставатиме диким полем". Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу, у повній відповідності до кремлівських методичок, "переживали" за подальшу долю України, раділи відсутності у ЗСУ західної допомоги, а коли палата представників Конгресу США все ж таки проголосувала за...
Всі статті