У Києві презентували фільм "Сексуальні злочини армії РФ в Україні"

У Національному музеї історії України у Другій світовій війні  презентували фільм «Сексуальні злочини армії рф в Україні». Про це повідомляє Укрінформ.

 

Фільм представили на Форумі «Україна 2022: Жінки, мир, безпека» в рамках Всеукраїнської кампанії «16 днів проти насильства». 

Метою Форуму було привернути увагу української та світової спільноти до воєнних злочинів військовослужбовців рф в Україні, зокрема сексуальних.

Під час форуму відбулася презентація трьох серій фільму «Сексуальні злочини армії рф в Україні».

«Серія фільмів «Сексуальні злочини армії рф в Україні» створена Молодіжним центром Атлантичної Ради України спільно з Національною академією Служби безпеки України і Командуванням Сухопутних військ ЗСУ, за підтримки Урядової уповноваженої з питань ґендерної політики. Проєкт грунтується на свідченнях осіб, які постраждали від сексуального насильства російських військових, очевидців цих злочинів, на даних недержавних громадських організацій», - розповіла одна з керівників проєкту, радниця з ґендерних питань Командувача Сухопутних військ ЗСУ Оксана Григор'єва.

Її колега, професор Національної академії СБУ Лариса Компанцева наголосила, що «сексуальне насильство, скоєне російськими військовослужбовцями, не має розглядатися як випадковість або прикрий наслідок ведення війни. Його цілеспрямоване використання і підтримка з боку військового та політичного керівництва рф уже є відомим фактом для українських громадян».

Також вона додала, що історії, представлені у фільмах, є реальними і надані з дозволу потерпілих або їхніх родичів чи опікунів.

«Документальний матеріал ми почали збирати одразу після звільнення міст Київщини, але за вісім місяців роботи над фільмом бачимо, що цивільних жертв стає все більше. І на нових звільнених територіях кожного разу відкриваються такі ж самі злочини росіян над цивільними людьми, над жінками і дітьми. Нашою метою є достукатись до громадськості і міжнародної спільноти, щоб якось, хай частково, люди у світі зрозуміли, з яким ворогом нам доводиться вести боротьбу», - підкреслив один з режисерів проєкту Тарас Боровок.

Після перегляду фільму відбулися експертні обговорення питань юридичної кваліфікації сексуальних злочинів рф в Україні, збирання первинних доказів цих злочинів на визволених територіях, психологічної допомоги постраждалим.

Як повідомлялося із посиланням на Міністерство внутрішніх справ, спеціалізовані мобільні групи виявляють сексуальні злочини російських військових. Наймолодшій потерпілій від сексуального насильства під час війни чотири роки, найстаршій - 82.

Статті

Світ
14.05.2024
08:55

«Прямого штурму Харкова, судячи з усього, не передбачено». Російські ЗМІ про Україну

По-перше, гроші крадуться, це не секрет. По-друге, зведенням споруд займаються або інженерні війська, яких уже практично не залишилося, або приватні організації. Останні часто пов'язані з міськими адміністраціями прифронтових регіонів, і там знову є...
Світ
13.05.2024
12:08

Відставки Шойгу та Патрушева: що це означає для росії та України

Тобто зараз ми бачимо ослаблення блоку силовиків взагалі, а не тільки МО Росії. Війна зробила їх надто впливовими, а отже, небезпечними. Сюди ж вписується і відставка Патрушева з посади секретаря Радбезу – це вже удар по спецслужбістському блоку,...
Донбас
12.05.2024
20:47

«Наша молодь здебільшого не має орієнтирів і позбавлена духовного імунітету». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу активно висвітлювали численні урочистості та свята, які щедро випали на першу декаду травня. Місцеві пропагандисти щосили намагалися переконати своїх читачів і глядачів, що анексовані Донецька і Луганська...
Всі статті