У Конгресі США хочуть "обійти опір Блінкена" і визнати РФ спонсором тероризму

Двопартійна група членів Палати представників Конгресу США, яку очолює законодавець Тед Лью (демократ від штату Каліфорнія), представила акт про визнання росії державою - спонсором тероризму (ГСТ). Про це повідомляє DW.

Як зазначає газета The New York Times (NYT), у разі ухвалення американським Конгресом та підписання закону - захід дозволить обійти опір держсекретарю США Ентоні Блінкена і включити РФ до переліку, куди занесені Північна Корея, Сирія, Куба та Іран.

За даними NYT, незважаючи на "емоційну привабливість", Блінкен чинить опір кроку, який може змусити його ввести санкції проти союзників США, які ведуть бізнес з росією, та знищити "залишки дипломатії між Вашингтоном і Москвою".

Блінкен на прес-конференції зазаначив, що ціна, яку росія платить відповідно до заходів США та санкцій інших країн, абсолютно відповідають наслідкам, які могли б настати після включення її до списку держав-спонсорів тероризму.

"Отже, практичні наслідки того, що ми робимо, однакові", - стверджує американський держсекретар.

Включення країни до переліку ДСТ офіційно передбачає обмеження допомоги (також і економічної) з боку США, заборону на експорт та продаж продукції оборонного призначення, додаткові заходи щодо контролю за експортом продуктів подвійного призначення, посилений фінансовий моніторинг операцій із контрагентами ДСТ.

Крім того, цей захід має суттєві наслідки у зв'язку з впровадженням так званих "вторинних санкцій" - обмежень проти осіб та країн, які торгують із "терористичною" державою.

У повідомленні нагадується, що Сенат США 28 липня ухвалив резолюцію із закликом до Держдепартаменту визнати росію державою - спонсором тероризму. Документ не є таким, що зобов'язує. Як зазначає NYT, у той час як резолюція Сенату була просто закликом до дії, яка не має юридичної сили, міра, представлена ​​групою на чолі з Тедом Лью, може дозволити обійти опір Блінкена.

"Сполучені Штати повинні використовувати всі наявні у нас кошти, щоб зупинити Росію в її насильницькій агресії в Україні", - зазначив Лью. "Я радий сформувати двопартійну коаліцію депутатів для відстоювання цього питання", - наголосив він, говорячи про можливе ухвалення акту.

У резолюції Сенату уряд росії звинувачувався у здійсненні кампанії терору та застосуванні сили проти цивільних осіб під час другої військової кампанії в Чечні, завдання ударів у Сирії, підтримці з 2014 року сепаратистів на Донбасі.

Сенат США "розглядає дії уряду РФ, вчинені за вказівкою президента РФ Володимира Путіна як спонсорування терористичних актів". При цьому в документі зазначалося, що "ніщо в цій резолюції не повинно бути витлумачене як застосування військової сили, що санкціонує, або вступ збройних сил США у військові дії".

У кремлі попередили, що "дуже негативно" оцінюють наслідки для відносин із Вашингтоном у разі визнання Конгресом США росію державою - спонсором тероризму.

Як повідомлялося, держсекретар США Блінкен розповів, чому росію не визнають спонсором тероризму.

Статті

Світ
11.05.2024
10:03

"Майбутнє українського Донбасу видається все більш похмурим". Західні медіа про Україну

...Китайці, ймовірно, вирішили, що погрози Байдена були блефом. У березні 2023 року Сі відвідав Кремль, зухвало демонструючи солідарність з Путіним. Це виявилося переломним моментом у війні Москви, фактично перетворивши конфлікт на опосередковану...
Країна
09.05.2024
14:20

Тінь Медведчука: запорізька руда та вугілля Донбасу

В.Медведчук займається звичними для себе речами. Як і раніше в Україні, це "розпил" державних грошей (тепер із федерального бюджету) та рейдерство. Кумівство з путіним дозволяє робити це безкарно.
Світ
08.05.2024
09:59

Зобразити те, що важко уявити. Подорож колишніми нацистськими таборами смерті у Польщі

"Хоча близько половини єврейських жертв справді загинули в таборах, інша половина так і не потрапила до таборів смерті, — розповідає він. — Вони померли від голоду і хвороб у гето або були вбиті в містах і селах, де вони жили".
Всі статті