В Естонії задля благих цілей посилять контроль над українськими біженцями

Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс оголосив про посилення контролю над біженцями з України, щоб покращити надання їм соціальних послуг і краще оцінити здатність Таллінна приймати їх у майбутньому. Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Postimees.

Естонське МВС ініціює зміни до закону про іноземців, згідно з яким усі особи, які перебувають в Естонії й користуються режимом міжнародного або тимчасового захисту, будуть зобов’язані повідомляти органам влади актуальне місцеперебування й контактні дані.

"Досі ми наполегливо просили українських військових біженців надати нам таку інформацію. Це зробили багато хто, але для кращої організації роботи це треба зробити обов'язковим. Швидке внесення необхідних уточнень до закону дасть змогу заощадити робочий час чиновників і краще спрямувати наші ресурси, але найголовніше – забезпечити необхідну підтримку і допомогу українським біженцям, які прибувають сюди, починаючи від місця в школі або дитячого садка і закінчуючи наданням медичних послуг, робочим місцем і вивченням мови", – пояснив Ляенеметс.

Крім того, уряд Естонії схвалив заходи з посилення прикордонного контролю, зокрема інформаційний обмін з Україною та обмін досвідом з українськими прикордонниками. Планується також додатковий тимчасовий і вибірковий прикордонний контроль на естонських кордонах.

В естонському МВС наголошують, що зміни до закону не означають, що українських біженців розглядають як загрозу національній безпеці країни.

За офіційними даними, з 24 лютого в Естонію прибули 109 742 громадянина України, з них, за даними перетину кордону, 58 721 мали намір залишитися в Естонії. Із прибулих до Естонії громадян України тимчасовий захист отримали 35 049 людей, ще перебувають на розгляді заяви 2623 людей.

Статті

Країна
18.04.2024
18:19

Медична реформа по-запорізьки. Чи отримають пацієнти  належне медичне забезпечення  та  якісне лікування

Факт економії бюджетних коштів, про який говорять місцеві чиновники, навряд чи додає оптимізму запоріжцям, які стають пацієнтами  оптимізованих лікарень. Будь-який пересічний містянин підтвердить, що досі  не помітив, щоб така реорганізація якось...
Країна
18.04.2024
09:14

Закон про посилення мобілізації: основні положення

"Це було дуже несподівано. Поки що ми на всіх ефірах і в соцмережах розповідали, що це закон про справедливість, про демобілізацію, головну норму просто вирішили прибрати. Кажуть, що це був чіткий ультиматум від Генерального штабу. У приватних...
Країна
17.04.2024
10:00

Формування збройних сил та мобілізація в Україні. Як це було в минулому

Битва ж за Україну була виграна значною мірою завдяки перемозі більшовиків на ідеологічному та інформаційному фронтах. Саме це, вкупі з мобілізаційними можливостями Червоної Армії, неперевершеною жорстокістю до противника, здатність йти до перемоги...
Всі статті