У Британії українські діти отримали Міжнародну премію миру за розробку додатка для біженців

Троє українських підлітків, які розробили додатки для дітей, які втекли від війни в Україні, отримали цьогорічну Міжнародну дитячу премію миру на церемонії в Лондоні в п'ятницю. Про це повідомляє The Guardian, передає Укрінформ.

18-річна Софія Терещенко, 17-річна Анастасія Феськова та 17-річна Анастасія Демченко отримали премію за розробку двох додатків для дітей-біженців.

Підлітки познайомились в Інтернеті. Натхненні сюжетом з новин про самотню дитину, яка плакала під час перетину українсько-польського кордону, вони розробити два додатки: один для дітей, які покинули свою країну, додаток спрямований на те, щоб допомогти їм зрозуміти, де вони знаходяться і як шукати допомогу; а інший - для дітей старшого віку про те, як інтегруватися в країнах, в яких вони знайшли притулок.

Софія Терещенко втекла з України разом з матір'ю і переїхала в Кембріджшир. Її батько і брат залишилися в Україні. Вона сказала, що її сім'я завжди була дуже дружньою, і що розлука з ними "розбила їй серце".

Приймаючи нагороду особисто, Анастасія Феськова сказала, що настав час "дорослим взяти на себе відповідальність за свої дії, які впливають на дітей".

"Як би ми не хотіли, щоб у всіх дітей було безпечне і мирне дитинство. Ми розуміємо, що реальність інша", - сказала вона.

Софія Терещенко, Анастасія Феськова та Анастасія Демченко. Фото: KidsRights Foundation

Міжнародна дитяча премія миру була вперше вручена у 2005 році. У 2013 році її отримала Малала Юсафзай, яка була номінована на неї роком раніше. У 2014 році вона стала лауреатом Нобелівської премії. У 2019 році премію отримала Грета Тунбург за її кліматичний активізм.

 

Статті

Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Всі статті