У Білому домі пояснили, чому не визнаватимуть росію державою-спонсором тероризму

Президент США Джо Байден вирішив не визнавати росію державою - спонсором тероризму. Про це заявила офіційний представник Білого дому Карін Жан-П'єр, - повідомляє "ВВС.Русская служба".


 

Присвоїти росії такий статус вимагає Україна та деякі східноєвропейські країни, проте Байден вважає, що така класифікація завадить допомозі Києву.

 

"Як сказав президент, ми не вважаємо, що [...] це найбільш ефективний або найсильніший варіант дій для притягнення Росії до відповідальності", - заявила Жан-П'єр. За її словами, це може призвести до "незапланованих наслідків для України та всього світу".

 

Вона назвала причини такого рішення:

 

- це може завадити доставці допомоги до деяких районів України;

- гуманітарні та комерційні структури не зможуть допомагати експорту продовольства в рамках угоди про розблокування українських портів;

- під загрозою опиниться міжнародна допомога Україні;

– це може підірвати здатність США допомагати Україні за столом переговорів.

 

Раніше сейм Латвії визнав росію державою, яка підтримує тероризм, через "цілеспрямований напад на громадянських мешканців та громадський простір України".

 

Зараз США вважають державами-спонсорами тероризму лише чотири країни світу: Кубу, Іран, Північну Корею та Сирію. За заявою Державного департаменту, ці держави "неодноразово надавали підтримку актам міжнародного тероризму".

 

Явна більшість членів Конгресу від обох партій закликала Держдепартамент поширити цей статус і на Росію. Але в Держдепі цей крок називають контрпродуктивним і кажуть, що на Росію вже накладено більшість санкцій, передбачених для "спонсорів тероризму".

 

У разі визнання Росії державою-спонсором тероризму американські суди зможуть приймати приватні колективні позови до російської держави, але тільки від громадян, які постраждали від її дій, і постійних жителів США, а потім стягувати присуджені компенсації, які можуть бути значними, із заморожених російських державних активів.

 

Критики цього заходу вказують, що в результаті ця власність дістанеться явній меншості постраждалих, тоді як ні українська держава, ні її громадяни жодних матеріальних вигод від цього не отримають.

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті