Уряд США попереджав РФ про підготовку теракту саме в "Крокусі"- ЗМІ

Більш ніж за два тижні до теракту в ТРЦ "Крокус Сіті Холл" у Підмосков'ї уряд США попереджав російських чиновників, що цей ТРЦ є потенційною мішенню терористів. Про це повідомляє The Washington Post з посиланням на американських чиновників.

Видання пише, що попередження США щодо конкретного місця імовірного теракту викликає питання про те, чому російська влада не вжила більш рішучих заходів для захисту ТРЦ.

На думку аналітиків і спостерігачів за російською політикою, оперативники російського диктатора путіна більше стурбовані тим, щоб ліквідувати політичне інакомислення та опозицію президенту, ніж викорінювати терористичні змови.

У той час як Вашингтон регулярно ділиться інформацією про можливі терористичні атаки з іноземними державами, відповідно до політики, відомої як "обов’язок попереджати", незвично давати інформацію про конкретні цілі противнику, кажуть чиновники та експерти. Це може розкрити способи, як США отримують розвідувальні дані, потенційно поставивши під загрозу таємну діяльність стеження або людські джерела.

Попри відсутність ефективної безпеки в "Крокусі", є ознаки того, що російський уряд, принаймні спочатку, серйозно сприйняв попередження Вашингтона, яке включало інформацію про плани "Ісламської держави" атакувати синагогу, за словами одного американського чиновника. Наступного дня після того, як Москва отримала цю інформацію, ФСБ оголосила, що запобігла нападу ІДІЛ на синагогу в Москві.

15-річний Іслам Халілов, який сказав, що працював гардеробником концертного залу в ніч нападу, сказав, що співробітникам "Крокуса" повідомили про можливість терористичного нападу незабаром після публічного попередження 7 березня.

"Нас попередили про те, що можуть бути теракти, і нам дали вказівки, що робити і куди везти людей", — сказав Халілов в одному з інтерв'ю. За його словами, на місці були посилені перевірки безпеки.

Цілком можливо, що російські служби безпеки, не побачивши ніякого нападу в дні незабаром після 7 березня, припустили, що інформація США була невірною, і підвели свою пильність, припустили деякі офіційні особи США.

Нагадаємо, путін пообіцяв купити у злочинного середовища інформацію про кінцевих замовників теракту в "Крокусі"

Як повідомлялося, навіть Іран попереджав Кремль про велику "терористичну операцію" на території РФ напередодні теракту в "Крокусі". 

Статті

Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Всі статті