Навіть Іран попереджав Кремль про велику "терористичну операцію" на території РФ напередодні теракту в "Крокусі" - Reuters

Навіть Іран попереджав Кремль про можливість проведення великої "терористичної операції" на території РФ напередодні масового вбивства в підмосковному концертному залі "Крокус Сіті Хол". Про це з посиланням на свої джерела повідомляє Reuters 1 квітня.

"За кілька днів до теракту в Росії Тегеран поділився з Москвою інформацією про можливий великий теракт усередині Росії, отриманою під час допитів заарештованих у зв'язку зі смертоносними вибухами в Ірані", - цитує видання свого співрозмовника.

Зазначається, що міністерство розвідки Ірану заявило в січні, що заарештувало 35 осіб, причетних до вибухів 3 січня в південно-східному місті Керман, унаслідок яких загинуло приблизно 100 осіб. 19 січня міністерство заявило, що заарештувало командира афганської філії "Ісламської держави" "ІДІЛ-Хорасан" (ІДІЛ-Х).

Друге джерело Reuters повідомило, що в інформації, яку Тегеран надав Москві про майбутню атаку, не вистачало конкретних деталей щодо часу і точної мети.

"Їм (членам ІДІЛ-Х) було доручено підготуватися до значної операції в Росії... Один із терористів (заарештований в Ірані) сказав, що деякі члени групи вже їздили в Росію", - цитує видання його слова.

Зазначається, що розвіддані США про майбутню атаку в РФ базувалися на перехоплених розмовах між бойовиками ІДІЛ-Х.

Ще одне джерело, високопоставлений співробітник служби безпеки, сказало: "Оскільки Іран роками був жертвою терористичних атак, іранська влада виконала своє зобов'язання попередити Москву на основі інформації, отриманої від заарештованих терористів".

Reuters зазначає, що Міністерство закордонних справ Ірану і Кремль не відповіли на прохання прокоментувати цю історію. 

"Білий дім також не надав коментарі", - сказано в повідомленні.

Раніше повідомлялося, що за розстрілом мирних жителів у "Крокусі" незворушно спостерігали співробітники ФСБ.

Статті

Світ
30.04.2024
16:45

«Маємо дедалі більше стимулів прискорити вирішення завдань СВО». Російські ЗМІ про Україну

...Пропозиція має йти тільки від американців. Взагалі договір буде набагато ширшим. Нас цікавить не тільки СВО. Нас цікавить система глобальної безпеки, і взаємодія з НАТО на території Європи - лише одна з частин.
Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Всі статті