Україні потрібні гарантії безпеки ще до вступу в НАТО – ОП

Ще до того, як Україна вступить до НАТО, нашій державі потрібні гарантії безпеки, щоб швидше справитися із агресією рф і унеможливити її повторення у майбутньому. Про це у ефірі всеукраїнського телемарафону заявив заступник керівника Офісу Президента України Ігор Жовква, передає Укрінформ.

«До того, як вступить Україна до НАТО, нам вже потрібні гарантії наразі безпеки нашої держави, щоб швидше справитися з російською агресією і щоб унеможливити повторення російської агресії у майбутньому після нашої перемоги», - уточнив він.

Заступник керівника Офісу Президента, відповідаючи на питання, чи може Україна оминути етап ПДЧ щодо членства в альянсі, сказав, що це, безумовно, можливо.

«Наразі ми бачимо, що Швеція і Фінляндія рухаються до НАТО без інструменту ПДЧ. Україна уважно слідкує за цим процесом і побачила, що насправді, коли говорилося про те, що не можна без ПДЧ, то виявилося, то можна. Україна враховує ці реалії і враховувала, подаючи заявку у п’ятницю, і там також було відзначено про те, що 2 держави рухаються без ПДЧ», - поінформував Жовква.

Він відзначив, що Україна не проти іти таким же шляхом до вступу в НАТО, як Швеція і Фінляндія.

Заступник керівника Офісу Президента додав, що міністр закордонних справ Канади Мелані Жолі позитивно відреагувала на заявку України на вступ до НАТО і назавала це «абсолютно нормальнии кроком», який Канада готова підтримати.

«Ми бачили і заяву трьох міністрів закордонних справ Балтії, де теж говорилося про підтримання пришвидшеної процедури. Ми бачили заяви і інших партнерів. Президент України вже після того, як була подана заявка, говорив, наприклад, з прем’єр-міністром Данії, і також було обговорено це питання. Сьогодні відбулася розмова з Президентом Франції. Тому процес буде тривати», - уточнив посадовець.

Жовква зазначив, що раніше, коли тривав процес руху заявки на вступ до Євросоюзу, хоч і поступово, але буквально кожного дня з’являлися позитивні новини, і за 120 днів Україні вдалося отримати статус кандидата.

«Тому цей процес також (щодо вступу в НАТО – ред.) буде складний, непростий, але для цього буде працювати і Президент, і вся дипломатична служба України, - щоб отримати відповідний результат», - сказав він.

Як повідомлялося, дев'ять президентів країн НАТО закликали збільшити військову допомогу Україні.

Статті

Донецьк
25.04.2024
10:45

Діяти та жити цікаво: Як молодь з Мирнограда розвиває громаду біля лінії фронту

Наразі у Донецькій області масові заходи заборонені, але люди потребують якоїсь розради. Творчі проекти об’єднали талановиту молодь та створили терапевтичний ефект для мешканців громади, заповнили культурну порожнечу.
Країна
24.04.2024
15:26

Коли кров рятує життя: як Дніпропетровщина тримає донорський фронт

Кров – це ресурс, який неможливо замінити штучною речовиною. І від цього ресурсу залежить життя як військових, так і цивільних. Донорство вже понад два роки тримає свою лінію оборони. І нашій країні вкрай важливо перейти від стихійного донорства до...
Світ
23.04.2024
17:26

«Брати приклад із Леніна і змінити, нарешті, внутрішню політику». Російські ЗМІ про Україну

У такий гарний весняний день навіть не хочеться писати про цей цирк виродків під назвою "конгрес США", але кілька важливих тез по суботньому голосуванню все ж таки окреслимо...
Всі статті