Український експорт товарів у порівнянні з минулим роком "просів" на 11,5%

Протягом січня-липня поточного року загальний обсяг експорту з України склав 30,3 млрд $, що на 8% менше, ніж протягом аналогічного періоду 2022-го. Про це йдеться у дослідженні моніторингового сервісу  Опендатабот. 

Як повідомляється, попри певне просідання, серед експорту товарів найкращі показники у сільгосп сектору та продажу металу. 

За сім місяців поточного року експорт товарів і послуг з України склав $30,3 млрд . Це на 8% менше до відповідного періоду минулого року ($32,8 млрд ), та на 28% менше, ніж було протягом січня-липня 2021-го ( $42,4 млрд).

До січня-липня 2022 року експорт товарів зменшився на 11,5% — з $23,4 млрд до $20,7 млрд. 

Разом з тим, якщо порівнювати показники поточного року з результатами відповідного періоду 2021 року, падіння ще помітніше — аж на 36,5%.

Зокрема, експорт металів у поточному році, порівнюючи з відповідним періодом 2021-го, зменшився у 3,5 рази — до $2,4 млрд. 

Разом з тим, протягом семи місяців поточного року український бізнес наростив експорт сільгосппродукції. Так, доходи аграріїв та трейдерів склали $13 млрд — на 4,5% більше, аніж у відповідному періоді 2021 року. 

Втім, протягом останніх кількох місяців обсяги с/г експорту все ж просідали. Найнижчий показник продажів аграрної продукції за кордон було зафіксовано у липні — $1,3 млрд .

Павло Мартишев, дослідник Центру досліджень продовольства та землекористування Київської школи економіки, пов'язує таке скорочення експорту с/г продукції із припиненням зернової угоди у липні 2023 року. 

За його словами, негативна динаміка спостерігалася ще у червні, адже частина гравців даного ринку почали вичікувати, якою буде ситуація з вивозом продовольства морськими шляхами. 

Експерт наголошує, що цей фактор призвів до зниження активності укладання контрактів на перевезення с/г продукції.

"Варто говорити про альтернативні шляхи морського експорту. Можливо — про комбінацію "Дунай + територіальні води Румунії", — підкреслює дослідник.

Як повідомлялося, Зеленський різко відреагував на плани продовжити обмеження експорту українського зерна. 

Статті

Луганськ
27.07.2024
11:24

«Не згадувати та не порівнювати». Луганський щоденник

За відрізок життя у 10 років наша вулиця вимерла. Йшли епічно: недбалість до власного здоров'я, смерть на «звільненій» території за нез'ясованих обставин, війна.
Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Всі статті