Українських драматургів запрошують до участі у лабораторії "Як говорити/писати про війну"

На початку липня 2023 року стартує вже четверта за рахунком «Лабораторія драматургії НСТДУ», яка буде тривати до кінця жовтня. Про це повідомляє Національна спілка театральних діячів України.

Мета  ІV Лабораторії «Як говорити/писати про війну у драматургічних текстах» – створення актуальних якісних п’єс, налагодження співпраці між режисерами і драматургами, збільшення присутності сучасної української драматургії в театрах України та за кордоном.

Лабораторія розпочнеться з першої резиденції, яка буде проходити з 2 по 8 липня в Івано-Франківську. Захід проводить Національна спілка театральних діячів України за підтримки Українського культурного фонду. 

Проєкт засновано 2019 року за ініціативи Голови НСТДУ Богдана Струтинського. «Нині, під час повномасштабної війни, багато театрів прагне говорити з публікою про наболіле, про наше сьогодення, але не всі розуміють, як саме це робити, які теми можна, а які не варто піднімати, як подавати тему війни, аби не травмувати. Та сама історія з драматургами. Тому важливо нині дати інструменти і вектори роботи, аби на світ з’явилися нові якісні тексти на тему війни, які спонукали би до нових постановок», - зазначає він.

Кураторами цьогорічної Лабораторії є відомі і популярні українські драматурги Павло Ар’є та Лєна Лягушонкова (краща молода драматургиня Європи 2022 European Drama Award).

До участі запрошуються драматурги, які готові в рамках Лабораторії створити п’єси на тему російсько-української війни, та режисери, котрі стануть партнерами драматургів і реалізують перформативні читання їхніх текстів. Буде відібрано 12 учасників: 6 драматургів та 6 режисерів (участь безкоштовна).

На «Лабораторії-2023» буде розглянуто безліч питань, які на сьогодні є «гарячими», назрілими і злободенними як для творців театру, так і для глядачів: які теми варто/не варто порушувати і коли саме, як фіксувати реальні історії та спілкуватися зі свідками,що в тексті та постановці може ретравматизувати,як говорити про війну в Україні і за кордоном, на великих і камерних сценах тощо.

Заплановані дискусії та обговорення між учасниками, майстер-класи та лекції, консультації з військовим психологом, індивідуальна робота з кураторами над створенням текстів, перформативні читання нових п’єс.

Більше інформації та заявка на сайті НСТДУ.

Статті

Країна
09.05.2024
14:20

Тінь Медведчука: запорізька руда та вугілля Донбасу

В.Медведчук займається звичними для себе речами. Як і раніше в Україні, це "розпил" державних грошей (тепер із федерального бюджету) та рейдерство. Кумівство з путіним дозволяє робити це безкарно.
Світ
08.05.2024
09:59

Зобразити те, що важко уявити. Подорож колишніми нацистськими таборами смерті у Польщі

"Хоча близько половини єврейських жертв справді загинули в таборах, інша половина так і не потрапила до таборів смерті, — розповідає він. — Вони померли від голоду і хвороб у гето або були вбиті в містах і селах, де вони жили".
Світ
07.05.2024
09:09

«Війну на виснаження Росії не виграти». Російські ЗМІ про Україну

"Британці справді пишаються, що задають певні тренди в українській кризі, скеровують Україну на антиросійський шлях, утримуючи її на ньому, і залишаються лідерами у фінансуванні Києва разом зі США та ФРН.
Всі статті