Україна запускає нову державну політику з розмінування територій - Шмигаль

Україна запускає нову державну політику з гуманітарного розмінування територій. Про це 4 квітня під час засідання Кабміну заявив прем'єр Денис Шмигаль.

"Вибухонебезпечними предметами усіяно близько 174 тисячі квадратних кілометрів нашої землі. Це як половина території Японії, півтори Греції або дві площі Австрії", - наголосив глава уряду.

За його словами, тільки за останній місяць жертвами ворожих мін стали 724 людини. 226 із них отримали смертельні поранення. Також варто підкреслити, що заміновано й велику кількість родючих земель, які тепер просто непридатні для обробітку.

Враховуючи, що успішне розмінування цих територій могло б допомогти нагодувати 80 мільйонів людей. І саме для цього Україна розпочинає нову державну політику з гуманітарного розмінування територій. Наша країна планує також створити коаліцію держав для допомоги в цій сфері.

"Ми вже сформували нормативно-правову базу, активізували роботу Національного органу з питань протимінної діяльності, створили Міжвідомчу робочу групу з гуманітарного розмінування, затвердили план розмінування понад 470 тисяч гектарів земель сільськогосподарського призначення в дев'яти регіонах України", - заявив Шмигаль.

До оновленої Державної політики з розмінування територій входитимуть такі ключові елементи:

  • оновлення національних стандартів протимінної діяльності;
  • ефективна держпрограма розмінування з пріоритетами територій;
  • створення ринку послуг з розмінування, конкуренція між операторами розмінування, залучення максимальної кількості міжнародних операторів за допомогою фінансової підтримки союзників;
  • освітні та комунікаційні кампанії;
  • активне залучення інноваційних технологій.

Крім цього, уряд доручив створити окрему структуру - Державний центр гуманітарного розмінування, який братиме участь у плануванні заходів протимінної діяльності та забезпечить роботу системи управління якістю розмінування. Також Україна створює широку коаліцію країн, які допоможуть зробити так, щоб процес розмінування не тривав десятиліття. Першочерговою потребою є фінансові ресурси.

Нагадаємо, раніше президент Володимир Зеленський повідомив, що Україна шукає способи прискорити розмінування територій.

Статті

Донецьк
03.05.2024
12:00

Фронт наближається. Покровськ: поїхати не можна залишитися

Лінія фронту з кожним днем наближається, але ми сидимо і чогось чекаємо. Покровськ має всі шанси стати другим Бахмутом або Авдіївкою. Може, вже час шукати безпечніше місце?
Країна
02.05.2024
10:41

Нафтова мішень, або Що показали українські атаки по російським НПЗ

Серед важливих підсумків: побоювання західних союзників Києва, як і слід було очікувати, виявилися безпідставними. Економічні збитки країни-агресора теж не такі великі, як хотілося б. Але це не головне.
Країна
30.04.2024
23:00

Реформа вищої освіти: революція чи реанімація?

“Об’єднання університетів будуть неминуче. Ті, хто об’єднаються зараз, матимуть можливість скористатися 1,5 мільйонами доларів, які нам надає на кожне об’єднання Світовий банк”
Всі статті