Україна планує налагодити виробництво ядерного палива за три роки – Міненергетики

Україна планує почати виробництво ядерного палива. Про це повідомили міністр енергетики Герман Галущенко й голова Енергоатому Петро Котін під час візиту на підприємство, де вироблятимуть ядерне паливо для вітчизняних атомних енергоблоків, а згодом і для експорту до інших країн, пише сайт Міненергетики України 16 березня.

"Україна є світовим лідером у галузі атомної енергетики. І сьогодні наші фахівці-ядерники спільно  з американськими партнерами працюють над тим, щоб витіснити росію зі світового ринку ядерних технологій", – підкреслив Герман Галущенко.

Повідомляється, що у 2023 році планується завершити ліцензування і вийти на промислове виробництво хвостовиків, а в 2024 року – на промислове виробництво голівок для паливних касет. Ці компоненти будуть використовуватись для виробництва ядерного палива для Енергоатома на підприємстві Westinghouse у Швеції. 

Котін уточнив, що за планом на створення власної лінії з виробництва ядерного палива Енергоатом планує вийти за три роки.

За словами Галущенка, спершу ядерне паливо вироблятиметься для вітчизняних атомних енергоблоків, а згодом може експортуватися до інших країн.

Зазначається, що зараз у Європі працюють 17 блоків ВВЕР-440, які поки що не мають альтернативи російському паливу. Україна вже розпочала виробництво складових частин паливних блоків ВВЕР-1000, а згодом, кажуть у Міненерго, почне виробництво палива і для блоків ВВЕР-440 в рамках проєкту Енергоатом з американською компанією Westinghouse.

"На жаль, багато європейських країн залишаються залежними від російських ядерних технологій. Водночас Україна, відмовившись від російського ядерного палива, перевела свої атомні енергоблоки на ядерне паливо американського виробника Westinghouse, – сказав Галущенко. Здійснити такий перехід також виявили бажання Чехія, Словаччина, Фінляндія, Болгарія. І в перспективі Україна може стати постачальником ядерного палива для цих країн".

За словами міністра, на виробничій лінії в Україні вироблятимуться тепловидільні збірки ядерних реакторів атомних електростанцій. 

Раніше повідомлялось, що на Рівненській АЕС запрацювали ще два атомні енергоблоки.

Статті

Країна
18.05.2024
13:54

Звільнення за "зв'язки" з людьми в окупації: Зеленський не підтримав ідею нардепів

Якщо раніше про його «зв'язки» з родичами, які проживають в окупації, знали лише близькі друзі, то тепер він зобов'язаний про це повідомити своє керівництво. Інакше його можуть звільнити
Луганськ
17.05.2024
10:41

 «Розумні люди зберігають свою думку при собі». Луганський щоденник

Якщо ти живеш за правилами, не намагаючись порушувати їх, ти житимеш нормально. Просто нормально. Можливо, погано, а може, добре, але ти житимеш. Якщо ж ти замахнувся своїм маленьким кулачком на систему, ти теж житимеш, але житимеш погано
Країна
16.05.2024
14:18

Від ідей до конкретних проектів: війні не вдалося зупинити бізнес Дніпропетровщини

Прифронтова Дніпропетровська область увійшла в трійку лідерів серед регіонів за кількістю нових бізнесів. Упродовж першого кварталу 2024 року в області відкрито майже 7 тисяч ФОПів. Водночас, за чотири місяці регіон має економічні втрати: тут...
Всі статті