Україна передала Міжнародному Червоному Хресту список близько 19 тисяч дітей, викрадених росією

Влада України передала Міжнародному Червоному Хресту список близько 19 тисяч дітей, які вивезені на територію росії і залишаються там. Про це повідомила в ефірі української служби "Радіо Свобода" голова постійної делегації Верховної Ради у ПАРЄ Марія Мезенцева.

За словами Мезенцевої, українська влада збирала заявки від соціальних служб та правозахисників, які змогли встановити імена та – в деяких випадках – місця перебування дітей, переміщених до росії. Наразі співробітники Червоного Хреста зможуть відвідати їх у російських таборах, прийомних сім'ях та інших місцях перебування. Мезенцева підкреслила, що дуже чекає на ці візити.

На день раніше Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) прийняла резолюцію, в якій визнала насильницьке переміщення українських дітей геноцидом. Автори резолюції зазначили, що переміщення дітей "явно планувалося і було організовано як державна політика", метою якої було "знищити всі зв'язки та риси їхньої української ідентичності". Наводяться приклади, коли дітям було заборонено говорити українською мовою, їх піддавали пропагандистській обробці, змушували ходити на військові збори.

У повідомленні нагадується, що 17 березня Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента РФ путіна та російського дитячого омбудсмена Марії Львової-Бєлової. У заяві суду говорилося, що обоє підозрюються в незаконній депортації дітей з України. Рішення МКС було підтримано США, більшістю країн Євросоюзу (спільне рішення ЄС було заблоковано Угорщиною) та Україною.

Статті

Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Донецьк
25.04.2024
10:45

Діяти та жити цікаво: Як молодь з Мирнограда розвиває громаду біля лінії фронту

Наразі у Донецькій області масові заходи заборонені, але люди потребують якоїсь розради. Творчі проекти об’єднали талановиту молодь та створили терапевтичний ефект для мешканців громади, заповнили культурну порожнечу.
Всі статті