Україна отримала перший транш у $2,7 мільярда від МВФ

Перший транш за програмою розширеного фінансування EFF Міжнародного валютного фонду в розмірі $2,7 млрд (SDR2 млрд) надійшов у понеділок до загального фонду державного бюджету України. Про це повідомляє пресслужба Міністерства фінансів 3 квітня. 

"Сьогодні Україна отримала перший транш за новою програмою від МВФ. Завдяки наданим коштам ми здатні й надалі зберігати економічну стабільність в Україні, а також забезпечувати пріоритетні видатки державного бюджету", - наводяться в релізі слова міністра фінансів Сергія Марченка.

Як повідомлялося, рада директорів МВФ 31 березня затвердила нову чотирирічну програму EFF для України з фінансуванням у розмірі $15,6 млрд (SDR11,6 млрд).

Програма охоплює два етапи. На першому етапі, запланованому на 2023-24 роки, увагу зосереджено на впровадженні надійного бюджету на 2023 рік і збільшенні мобілізації доходів, зокрема уникаючи заходів, що можуть зменшити податкові надходження. Під час цього етапу також передбачається зниження інфляції та утримання обмінного курсу, зокрема за допомогою підтримки відповідних валютних резервів. Крім того, очікуються заходи зі сприяння довгостроковій фінансовій стабільності, включно з підготовкою глибшої оцінки стану банківського сектора, а також продовження сприяння незалежності НБУ.

На другому етапі програми буде зроблено фокус на реформах, які допоможуть максимально ефективно підтримувати післявоєнне відновлення і реконструкцію, а також допоможуть Україні імплементувати необхідні заходи на шляху євроінтеграції. Довгострокове зростання економіки також є одним із пріоритетів другого етапу програми EFF.

Плановий графік програми передбачає виділення Україні після першого траншу трьох траншів по SDR664 млн ($893 млн) у середині червня і жовтня цього року і наприкінці лютого наступного за результатами першого, другого і третього перегляду терміном на кінець квітня, червня і грудня цього року відповідно.

На 2024 рік передбачено ще три транші: SDR1,670 млрд ($2,246 млрд) у середині червня наступного року, а потім по SDR835 млн ($1123 млн) на початку вересня і грудня.

На 2025 рік намічено два транші: по SDR684 млн ($920 млн) на початку березня і наприкінці серпня, після чого заплановано ще три останні транші по SDR966 млн ($1,3 млрд).

Нагадаємо, МВФ схвалив рекордний кредит Україні на 15,6 млрд доларів. 

Статті

Країна
24.04.2024
15:26

Коли кров рятує життя: як Дніпропетровщина тримає донорський фронт

Кров – це ресурс, який неможливо замінити штучною речовиною. І від цього ресурсу залежить життя як військових, так і цивільних. Донорство вже понад два роки тримає свою лінію оборони. І нашій країні вкрай важливо перейти від стихійного донорства до...
Світ
23.04.2024
17:26

«Брати приклад із Леніна і змінити, нарешті, внутрішню політику». Російські ЗМІ про Україну

У такий гарний весняний день навіть не хочеться писати про цей цирк виродків під назвою "конгрес США", але кілька важливих тез по суботньому голосуванню все ж таки окреслимо...
Донецьк
22.04.2024
18:04

ВЕЗ і криза довіри. Донецький щоденник

З усього обіцяного раніше вдалося реалізувати лише одне – «приєднання» до РФ. Та й то якось кособоко: начебто всіх обрусили, тобто видали паспорти з курками, але за фактом «руськими» жителі «ДНР» вважаються виключно у своєму зоопарку.
Всі статті