Україна не визнає примусову паспортизацію на окупованих територіях - омбудсмен

Україна не визнає примусову паспортизацію жителів тимчасово окупованих територій. Про це 28 квітня в Telegram повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

"Україна не визнає примусову паспортизацію на тимчасово окупованих територіях, не визнає примусове автоматичне набуття українцями на цій території іншого громадянства, і це не є підставою для втрати громадянства України", - заявив омбудсмен.

Він також закликав міжнародну спільноту засудити дії чиновників Кремля та вжити заходів щодо недопущення порушення прав людини на тимчасово окупованих територіях України.

"Мета путінського указу одна - залякування і тиск на українське населення на тимчасово окупованих територіях з метою отримання ними документів російського зразка. Дії Кремля суперечать нормам міжнародного права і отримають належну оцінку в Міжнародному кримінальному суді", - заявив Лубінець.

Він також нагадав, що згідно з Протоколом №4 до Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, "ніхто не може бути висланий з території держави, громадянином якої він є, і жодному громадянину не може бути заборонений в'їзд на територію своєї держави".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що путін наказав вважати "іноземцями" жителів окупованих територій України, якщо вони не отримають паспорт РФ.

Статті

Країна
18.04.2024
18:19

Медична реформа по-запорізьки. Чи отримають пацієнти  належне медичне забезпечення  та  якісне лікування

Факт економії бюджетних коштів, про який говорять місцеві чиновники, навряд чи додає оптимізму запоріжцям, які стають пацієнтами  оптимізованих лікарень. Будь-який пересічний містянин підтвердить, що досі  не помітив, щоб така реорганізація якось...
Країна
18.04.2024
09:14

Закон про посилення мобілізації: основні положення

"Це було дуже несподівано. Поки що ми на всіх ефірах і в соцмережах розповідали, що це закон про справедливість, про демобілізацію, головну норму просто вирішили прибрати. Кажуть, що це був чіткий ультиматум від Генерального штабу. У приватних...
Країна
17.04.2024
10:00

Формування збройних сил та мобілізація в Україні. Як це було в минулому

Битва ж за Україну була виграна значною мірою завдяки перемозі більшовиків на ідеологічному та інформаційному фронтах. Саме це, вкупі з мобілізаційними можливостями Червоної Армії, неперевершеною жорстокістю до противника, здатність йти до перемоги...
Всі статті