У ВР розповіли, які категорії жінок мають стати на військовий облік з 1 жовтня

З 1 жовтня українські жінки, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають обов'язковому військовому обліку. Вони мають з'явитися до ТЦК. Про це повідомив нардеп Федір Веніславський.

Він зазначив, що така практика не є новою, адже ще за часів СРСР жінки-медики були військовозобов'язаними.

Водночас жінки інших спеціальностей також можуть стати на облік добровільно. Наприклад, жінка-хімік може стати на облік, оскільки ця спеціальність споріднена з військово-обліковою спеціальністю хімічного захисту, зауважив Веніславський. При цьому постановка на облік не означає автоматичну мобілізацію.

"Важливо наголосити, що всі військовозобов’язані - незалежно від того, жінка це чи чоловік, - отримують повістки й можуть бути мобілізовані тільки тоді, коли цього потребує план мобілізації й необхідні люди для формування нових підрозділів або поповнення втрат", - сказав нардеп.

"В Україні продовжуватиметься планова мобілізація, просто розширюється перелік осіб, які можуть бути мобілізовані", - наголосив він.

Він також додав, що наразі Верховна Рада не планує розширювати перелік спеціальностей для обов’язкової постановки жінок на військовий облік.

Нагадаємо, президент Зеленський підписав закон про обов'язкову постановку на облік жінок із медичною та фармацевтичною освітою 21 жовтня минулого року.. 

Як повідомлялося, Зеленський заявив, що є області, де після лютого 2022 року кількість зняття з військового обліку через рішення ВЛК зросла вдесятеро. 

Статті

Світ
13.05.2024
12:08

Відставки Шойгу та Патрушева: що це означає для росії та України

Тобто зараз ми бачимо ослаблення блоку силовиків взагалі, а не тільки МО Росії. Війна зробила їх надто впливовими, а отже, небезпечними. Сюди ж вписується і відставка Патрушева з посади секретаря Радбезу – це вже удар по спецслужбістському блоку,...
Донбас
12.05.2024
20:47

«Наша молодь здебільшого не має орієнтирів і позбавлена духовного імунітету». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу активно висвітлювали численні урочистості та свята, які щедро випали на першу декаду травня. Місцеві пропагандисти щосили намагалися переконати своїх читачів і глядачів, що анексовані Донецька і Луганська...
Світ
11.05.2024
10:03

"Майбутнє українського Донбасу видається все більш похмурим". Західні медіа про Україну

...Китайці, ймовірно, вирішили, що погрози Байдена були блефом. У березні 2023 року Сі відвідав Кремль, зухвало демонструючи солідарність з Путіним. Це виявилося переломним моментом у війні Москви, фактично перетворивши конфлікт на опосередковану...
Всі статті