У столиці проходить виставка "Алла Горська. Боривітер", на якій представлено понад 100 творів

У Києві в національному центрі «Український Дім» проходить виставка «Алла Горська. Боривітер», в межах якої представлені понад 100 творів мисткині - живопис, графіка, ескізи монументальних робіт з музейних та приватних колекцій, а також архівні матеріали. Про це повідомляє кореспондент "ОстроВа".

Це перша ретроспективна виставка художниці. Тут представлені ескізи найвідоміших мозаїчних панно, створених групою Горської у Києві та на сході України, сценографічними рішеннями вистав Леся Танюка, портретами українських діячів - Василя Стуса, Івана Світличного, Василя Симоненка, Івана Драча, Ліни Костенко та інших.

Нещодавно російські окупанти у Маріуполі знищили її мозаїчне панно «Боривітер» (створено у 1967 році), назва якого фігурує в назві виставки. Більшість робіт Алли Горської потрапила під окупацію ще у 2014 році, на підконтрольній Україні території збереглися тільки дві мозаїки. 

Алла Горська - українська художниця-шістдесятниця, дисидентка, громадська діячка та правозахисниця. Прижиттєва історія мисткині сповнена драматичних подій: заборони й демонтажі робіт, виключення зі Спілки художників, переслідування з боку КДБ, а згодом і жорстоке вбивство у 1970 році.

«Нині Україна веде війну не тільки за відновлення своєї територіальної цілісності, а й за власний цивілізаційний вибір. Без шістдесятників та їхньої боротьби за людські й національні права, без їхньої творчості складно уявити сьогоднішню українську державу та культуру. Душею і мотором цього покоління була Алла Горська», - зауважили організатори виставки.

Відвідати експозицію «Алла Горська. Боривітер» можна до 28 квітня 2024 року з вівторка по неділю (11:00 — 19:00).

Організатори: національний центр «Український Дім» та арт-фундація «Дукат».

Статті

Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Світ
24.07.2024
10:57

«Політична еліта в Києві починає проходити всі стадії теорії прийняття неминучого». Російські ЗМІ про Україну

Готовність до обговорення, зокрема китайської мирної ініціативи, київська влада вирішила продемонструвати, коли стало зрозуміло, що вона втрачає свого давнього покровителя в особі президента США Джозефа Байдена.
Всі статті