У США заблокували продаж HIMARS для Угорщини

Голова Комітету Сенату з міжнародних відносин республіканець Джеймс Ріш заблокував продаж США зброї Угорщини на суму 735 млн доларів як покарання за відмову країни затвердити членство Швеції в НАТО. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на The Washington Post .

Як зазначає видання, це рідкісний крок, спрямований на те, щоб змусити Будапешт дати зелене світло розширенню альянсу напередодні липневого саміту у Вільнюсі.

У заяві для The Washington Post Ріш сказав, що Угорщина має допустити Швецію в НАТО, якщо вона хоче отримати пакет озброєнь, який включає 24 батареї ракетних установок HIMARS, а також понад 100 ракет і блоків разом з відповідними запчастинами та підтримкою.

Рішення призупинити продаж нової зброї Будапешту демонструє зростаючу ворожість до Угорщини з боку прихильників НАТО, таких як Ріш, який рідко затримує продаж зброї країнам у будь-якій частині світу.

"Протягом деякого часу я прямо висловлював свою стурбованість угорському уряду у зв'язку з його відмовою просувати голосування за вступ Швеції до НАТО... Я вирішив, що продаж нової військової техніки США до Угорщини буде припинено", - сказав він.

Усі великі продажі зброї вимагають, щоб голова та високопоставлені члени комітетів Сенату та Палати представників із закордонних справ давали дозвіл та схвалення до того, як Державний департамент публічно повідомить про продаж. Заперечення Ріша не дозволяє Держдепу просувати процес продажу.

Нагадаємо, генеральный секретарь НАТО Йенс Столтенберг заявив, що союзники згодні, щоб Україна стала членом НАТО, але Угорщина проти, а Німеччина вагається. 

Статті

Світ
11.05.2024
10:03

"Майбутнє українського Донбасу видається все більш похмурим". Західні медіа про Україну

...Китайці, ймовірно, вирішили, що погрози Байдена були блефом. У березні 2023 року Сі відвідав Кремль, зухвало демонструючи солідарність з Путіним. Це виявилося переломним моментом у війні Москви, фактично перетворивши конфлікт на опосередковану...
Країна
09.05.2024
14:20

Тінь Медведчука: запорізька руда та вугілля Донбасу

В.Медведчук займається звичними для себе речами. Як і раніше в Україні, це "розпил" державних грошей (тепер із федерального бюджету) та рейдерство. Кумівство з путіним дозволяє робити це безкарно.
Світ
08.05.2024
09:59

Зобразити те, що важко уявити. Подорож колишніми нацистськими таборами смерті у Польщі

"Хоча близько половини єврейських жертв справді загинули в таборах, інша половина так і не потрапила до таборів смерті, — розповідає він. — Вони померли від голоду і хвороб у гето або були вбиті в містах і селах, де вони жили".
Всі статті